Noul Guvern promite 10 miliarde euro anual sub formă de ajutor de stat pentru „renaşterea industrială a României prin productivism”. Către ce sectoare merg banii?

Noul Guvern al României intenționează să aloce anual 10 miliarde de euro (6-8% din PIB) pentru sprijinirea producției industriale locale, prin diverse scheme de ajutor de stat, scrie ZF.

Aceste măsuri vizează investițiile în modernizarea tehnologică, inclusiv automatizarea, digitalizarea, eficiența energetică, energia verde și tehnologii emergente (AI, IoT, Big Data, Realitate Augmentată).

Care este obiectivul Guvernului?

Guvernul promovează „renașterea industrială prin productivism”, un model economic bazat pe investiții, ajutoare de stat și garanții.

Scopul este ca România să devină un hub tehnologic și industrial în Europa de Est, prin consolidarea creșterii economice bazată pe investiții, inovație, sustenabilitate și reziliență.

Care sunt sectoarele care beneficiază de acest ajutor de stat?

Ajutoarele sprijină industriile auto, chimică, farmaceutică, alimentară, metalurgică, materialele de construcții, apărarea și energia.

Vor fi acordate garanții pentru industria prelucrătoare și IMM-uri, cu accent pe investiții, exporturi și crearea de valoare adăugată ridicată.

Care sunt programele principale de ajutoare de stat?

Guvernul vrea reducerea decalajelor de dezvoltare regională

Guvernul va implementa o schemă de ajutor de stat de 450 milioane de euro pentru a sprijini județele cu dezvoltare economică sub media regiunii și un șomaj ridicat (peste 5%).

Aceasta va include compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă create, cu salarii cel puțin egale cu media salarială națională.

Planul Guvernului vizează un program național de stimulare economică

Va fi lansat un program multianual pentru stimularea economiei în județele cu indicatori economici sub media regiunii, ce se concentrează pe atragerea investitorilor și crearea de locuri de muncă în localitățile cu sub 100.000 de locuitori.

Programul va fi derulat descentralizat, iar ajutoarele vor fi acordate în localitățile cu deficit comercial. Fiecare județ eligibil va primi 100 milioane de euro.

Care este scopul final al acestor programe de ajutoare de stat?

Aceste măsuri vizează atragerea de investiții străine și sprijinirea capitalului autohton, cu scopul de a valorifica resursele naturale ale României, de a dezvolta industria prelucrătoare care să utilizeze materiile prime locale și de a echilibra balanța comercială.

Scopul este consolidarea avantajelor strategice ale României pe plan economic.

Exit mobile version