- Marile puteri sunt acum și mai atente la mișcările politice din SUA, spune Claudiu Cazacu, de la XTB.
- Șansele lui Trump de a reveni la vârful administrației americane au început să fluctueze, odată cu campania de strângere de fonduri începută în forță de Kamala Harris.
- Relațiile dintre SUA și China s-ar putea tensiona și mai tare dacă Trump câștigă cursa prezidențială.
Atenție la neatenție! Pare că Trump are totul sub control în cursa prezidențială, dar Kamala Harris are un as în mânecă. Cum se-nvârt rotițele în jurul lor?
Marile puteri sunt acum și mai atente la mișcările politice din SUA. Sunt conștienți că viitorul președinte va influența puternic relațiile economice dintre state, spune Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România.
Șansele lui Trump de a reveni la vârful administrației americane au început să fluctueze, odată cu campania de strângere de fonduri începută în forță de Kamala Harris.
Pare pregătită să folosească, de data asta, în favoarea democraților, argumentul vârstei și vitalității.
Mai ales că, ultimele sondaje arată că Harris l-a depășit cu 2 puncte procentuale pe fostul președinte, potrivit Reuters/Ipsos.
Însă, nu sunt singurele diferențe. Principiile lor pentru programele economice și sectoarele care ar beneficia de pe urma lor sunt ample.
Energia convențională ar avea de câștigat într-un nou mandat al lui Trump, în timp ce concentrarea pe energie regenerabilă ar continua politicile lui Biden, într-un mandat obținut de Kamala Harris.
Unde mai sunt atenți investitorii?
Investitorii sunt atenți și la traiectoria finanțelor publice. Speră că tema deficitului bugetar va fi adusă în discuție. Totuși, asta s-ar putea întâmpla, mai degrabă, într-un scenariu cu un președinte democrat și un Senat republican, spune Cazacu.
Una dintre cele mai importante relații pentru viitorul economiei americane și al lumii este cea dintre China și SUA. Dar, distanțarea politică a fost dublată, în ultimii ani, de o reducere a schimburilor comerciale.
Importurile au scăzut cu 20,4 și exporturile cu 5,1%. Deficitul coboară astfel la 279,1 miliarde de dolari anul trecut, de la 382,1 miliarde de dolari acum doi ani.
La cinci luni din acest an, deficitul a mai coborât cu încă puțin peste 1 miliard de dolari, arată Claudiu Cazacu.
Există riscuri mari pentru China, care ar putea deturna relația cu SUA, mai ales sub domnia lui Trump
Sub tutela Administrației Biden, China are de pierdut și nu puțin. Dar, asta se răsfrânge și asupra SUA. Însă, e mai bine cu Trump?
JD Vance, potențialul vicepreședinte din partea lui Donald Trump, spune că principala amenințare vine dinspre China. Atenția asupra Chinei este în acord cu prioritățile lui Donald Trump.
În trecut, menționa impunerea de taxe vamale majorate cu peste 60% pentru importurile din China, dar și să creeze un nivel minim de 10% pentru orice alte importuri. Asta a provocat nemulțumirea partenerilor SUA, dar și preocupări pentru un eventual șoc pentru inflație.
Planul majorării masive a taxelor vamale este un risc major pentru China, a cărei economie este dependentă de exporturi, în ciuda eforturilor de reorientare spre consumul intern.
Contribuția exporturilor de bunuri la creșterea reală a PIB a fost în al T2/2024 cea mai mare de după 2022, arată XTB.
Iunie marchează un salt de 8,6% al exporturilor, peste avansul așteptat de 8%, și a treia lună de creștere consecutivă. Importurile, pe de altă parte, au scăzut cu 2,3%. Consumul intern, afectat de tensiunile din sectorul imobiliar, va deveni tot mai important pe măsură ce modelul de creștere bazat pe investiții își atinge limitele.
Și surpriza din toate astea: PBOC, Banca Centrală a Chinei, a decis în mod să reducă ratele de dobândă cu 0,1 puncte pentru mai multe maturități, la sesiunea din iulie. Încearcă să susțină obiectivul de creștere economică. Vânzările cu amănuntul au scăzut față de luna anterioară cu 0,12% în iunie.
Care-s perspectivele actuale pentru China, momentan, fărăr Trump?
Economia Chinei a crescut cu 5% în S1/2024, după un avans sub așteptări de 4,7% în al doilea trimestru. Proiecțiile pe termen mediu indică o răcire suplimentară a ritmului de creștere spre 3% în orizontul următorilor 5-7 ani.
China pare să vrea să folosească pârghiile de export înainte de un val de sancțiuni comerciale care ar putea veni nu doar din SUA.
Care-i treaba cu exporturile chineze?
Exportul mașinilor electrice e câmp de luptă în arena comercială. Europa a anunțat taxe vamale care merg până spre 38% în cazul mașinilor importate din China. Ponderea exporturilor către SUA în total a depășit 11,2%, însă este în scădere, în timp ce comerțul cu Rusia a crescut anul trecut cu 26% până la o pondere de 4% în total.
Segmentul exporturilor EV-urilor a crescut cu 57%, la 5,22 milioane de unități. China a depășit Japonia și e numărul 1 mondial, în industrie.
SUA, sub conducere democrată, vrea o mai severă limitare a mașinilor produse de ASML, care permit producția de cipuri avansate, și a cipurilor eficiente ale Nvidia utilizabile în A.I.. Politicile au șanse de a fi continuate sau amplificate în cazul unei victorii republicane.
Administrația Biden a adoptat măsuri țintite vizavi de China, dar o victorie a lui Donald Trump ar putea aduce o nouă rundă severă de taxe vamale, spune Cazacu.
Costurile s-ar simți atât în SUA, prin scumpirea unor largi categorii de bunuri, și implicit, frânarea consumului, cât mai ales în China, unde lovitura s-ar putea traduce în costuri pentru economie de ordinul sutelor de miliarde de dolari până la finele deceniului.