- După victoria lui Donald Trump în alegerile din 2024, unele femei din SUA consideră mișcarea „4B” din Coreea de Sud, care respinge întâlnirile și relațiile cu bărbații.
- Mișcarea „4B” s-a născut în Coreea de Sud, unde femeile luptă împotriva violenței de gen, discriminării salariale și hărțuirii la locul de muncă.
- În SUA, interesul pentru mișcarea „4B” a crescut după alegeri, mai ales pe fondul sprijinului tinerilor bărbați pentru Trump.
După victoria lui Donald Trump împotriva vicepreședintei Kamala Harris în alegerile din 2024, unele femei din SUA iau în considerare adoptarea mișcării „4B” din Coreea de Sud. Alegerile sunt văzute de multe americance ca un referendum asupra drepturilor lor, în contextul acuzațiilor de abuz sexual aduse lui Trump și comentariilor controversate ale vicepreședintelui său, J.D. Vance.
Campania lui Harris a susținut dreptul la avort, aflat acum în pericol în mai multe state. Drept răspuns, unele femei iau în calcul mișcarea „4B”, un curent feminist din Coreea de Sud care respinge bărbații. Mișcarea presupune patru principii principale: evitarea întâlnirilor romantice (biyeonae), renunțarea la relațiile sexuale (bisekseu), refuzul căsătoriei (bihon) și al nașterii (bichulsan).
Când a apărut mișcarea 4B?
Mișcarea „4B” a apărut în Coreea de Sud în 2017 și s-a extins în 2019, în contextul #MeToo. Femeile participante își păstrează anonimatul, luptând împotriva violenței de gen, a diferențelor salariale și a discriminării la locul de muncă. Human Rights Watch descrie aceste probleme ca fiind „șocant de răspândite” în Coreea de Sud.
Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol consideră mișcările feministe o piedică pentru relațiile între bărbați și femei, iar unii observatori leagă mișcarea „4B” de scăderea ratei natalității din țară. După alegerile din 2024 din SUA, interesul pentru „Cele 4 Nu-uri” se manifestă și pe rețelele sociale americane, unde femeile reacționează la sprijinul major oferit lui Trump de către tinerii bărbați sub 30 de ani.