Mediul de afaceri din România a fost invitat de Guvern să-și spună opinia în legătură cu evoluția politicii fiscal viitoare. Dar nu le-au dat și timp. Le-au oferit un interval de două zile, între 25 și 27 mai, în care să-și exprime părerea. Un termen foarte scurt, pe care mediul de afaceri îl cataloghează ca pe o „mimare a consultărilor care ar trebui să aibă loc între antreprenori şi Guvern în momentul în care se ia decizia modificării codului fiscal”, potrivit unor surse apropiate situației.
Antreprenorii de la noi au reușit totuși să transmită câteva direcții. Au spus un “nu” răspicat impozitului progresiv și modificării sistemului de de impozitare al microîntreprinderilor.
Ce urmărește guvernul? Și ce soluții are mediul de afaceri? Am discutat subiectul cu Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
“Cred că Guvernul are soluții cumva prestabilite și, indiferent de consultările cu noi, cam știe ce vrea să facă. A intra în dezbateri cu mediul de afaceri ar da o anume complexitate deciziei.
Sistemul de impozitare din România are un mare defect: dezechilibru între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Atâta timp cât nu vom echilibra impozitarea muncii, care e undeva pe la 47%, cu impozitarea capitalului care, cel puțin teoretic, este la 16%, vom avea tot timpul anomalii, vom avea tot felul de legi care favorizează mai mult pe unii în detrimentul altora, care fac ca anume categorii profesionale să-și ia salariul sub formă de diverse drepturi de autor, prin microîntreprinderi și prin cine știe ce alte formule.”, a declarat Florin Pogonaru, președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.