Cât mai cresc preţurile în HoReCa? De mai bine de doi ani, inflaţia din restaurante şi cafenele sare de 10%

La Hambar, Singureni Manor Equestrian Retreat, Chef Alex Dumitru - Restocracy

În luna august a acestui an, prețurile din restaurante, cafenele și cantine cresc cu 10,78% comparativ cu aceeași lună din 2023. În august 2023, inflația anuală în domeniu era de 15,7%, iar în august 2022 depășise 11%. De exemplu, dacă în aceeași lună din 2021 o ciorbă costa 20 de lei, astăzi prețul său ajunge la 28,5 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 42,5%. O cafea, care costa atunci 10 lei, ajunge acum aproape 15 lei, scrie ZF.

Un antreprenor local povestește că recent a plătit 79 de lei pentru o cafea și o apă la restaurantul Chocolat din zona Ateneului. El inițial a crezut că a fost o greșeală, menționând că apa era într-adevăr Evian (la 750 ml), dar ar fi preferat un preț mai mic. Antreprenorii și executivii din HoReCa explică scumpirile prin creșterea prețurilor la utilități și majorarea salariilor. Totuși, unele voci recunosc că și „greedflation” joacă un rol, referindu-se la dorința acționarilor de a profita de apetitului oamenilor de a ieși în oraș după pandemie.

În primele luni, românii nu renunță să iasă în oraș, deoarece dispun de bani necheltuiți din anii 2020-2021. Totuși, situația începe să se schimbe.

Exit mobile version