BCR vine cu estimări la început de 2025. Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: Chiar dacă economiştii sunt adesea consideraţi a avea un «glob de cristal», trebuie să recunoaştem că al nostru este crăpat

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, estimează într-un raport publicat de banca-mamă Erste că inflaţia va ajunge la 3,7% la finalul anului 2025, în conditiile în care politica fiscală rămâne principala sursă de incertitudine pentru perspectivele inflaţiei.

Chiar dacă economiştii sunt adesea consideraţi a avea un «glob de cristal», trebuie să recunoaştem că al nostru este crăpat. Deşi avem o perspectivă pozitive pe termen lung, ancorată în valorile UE, cu o creştere potenţială a PIB-ului estimată la 3% şi o inflaţie convergând spre intervalul ţintă al BNR de 1,5-3,5%, perspectivele pentru 2025 rămân neclare. Creşterea PIB-ului este proiectată să să se redreseze până la 2,8% an/an în 2025 în cadrul unui scenariu fără modificare a politicilor. Cu toate acestea, riscurile sunt în mod clar înclinate în sens descendent. Amploarea acestei scăderi va depinde de structura, dimensiunea şi calendarul consolidării consolidării fiscale, deoarece factorii de decizie politică se confruntă acum cu o evaluare critică”, o spune Ciprian Dascălu, econimist-şef al BCR în raportul publicat de grupul austriac.

BNR menține stabilitatea cursului și estimează ajustări în 2025

El a adăugat că, pe fondul incertitudinii persistente, este probabil ca stabilitatea cursului de schimb să rămână o piatră de temelie a răspunsului politic al BNR.

Ne aşteptăm ca rata de schimb să rămână stabilă până după alegerile prezidenţiale, cu o anumită flexibilitate pentru deprecierea uşoară a RON după aceea, deoarece banca centrală a recunoscut preocupările legate de competitivitate. Pe măsură ce situaţia evoluează, noi încercăm să alcătuim un nou «glob de cristal».”

Astfel, cursul valutar este estimat la 5,10 lei/euro la final de 2025.

În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, analiştii estimează că BNR va opera următoarea reducere în trimestrul doi din 2025, deşi există riscul de întârziere pentru trimestrul trei. Până la sfârşitul anului 2025, BCR se aşteaptă ca rata cheie să se situeze la 5,75%.

Estimăm deficitul de cont curent la 8,1% din PIB în 2024, scăzând uşor la 7,8% în 2025. România rămâne un outlier în ceea ce priveşte dezechilibrele externe, o parte semnificativă a decalajului său comercial fiind structural. Supraevaluarea valutară afectează în special sectoare cu marje de profit strânse, bazate pe forţă de muncă slab calificată“, arată analiza BCR.

Exit mobile version