- Economia mondială se confruntă cu provocarea pe termen scurt de a reduce inflația menținând o creștere economică solidă, cu SUA și Europa având progrese variate în acest sens.
- Pe termen lung, întrebarea majoră este dacă noile tehnologii, în special inteligența artificială, pot contribui la creșterea productivității, în special în Europa, unde aceasta a stagnat în ultimii ani.
- Deglobalizarea, în special relația tensionată dintre SUA și China, ridică întrebări despre viitorul integrării economice globale și impactul asupra creșterii și productivității economice.
Nu-ți face planuri, pentru că diseară, la orele 19, e a 21-a ediţie a Galei ZF, cel mai important eveniment de business din România.
Ziarul Financiar împlinește 26 de ani în business.
Invitat special?
Gerard Baker, editor global, The Wall Street Journal și unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti şi analişti geopolitici din SUA.
Există două mari semne de întrebare, conform lui Gerard Baker
Există în primul rând întrebarea imediată, dacă economia mondială va putea trece de la o perioadă de inflație foarte ridicată la o inflație scazută și să mențină în acelasi timp și o creștere rezonabil de solidă.
Ca să raspundem ne putem uita la Statele Unite, care au reușit să facă acest lucru până acum. Inflația a fost foarte mare și acum a fost redusă, însă încă mai are de scăzut. Inflația nu a scăzut foarte mult, dar creșterea a fost solidă.
În Europa, pe de altă parte, a avut o creștere mai slabă decât SUA, dar a reușit și ea să scadă inflația. Problema se pune dacă se poate continua în acest ritm fără să se intre în recesiune.
Cea de a doua categorie de întrebări vizeză economia pe termen mai lung și anume dacă AI-ul poate crește productivitatea economiilor cu creșteri mai lente, în ultimii ani, în special în Europa.
Iar bineînţeles marea întrebare pe termen lung este cât va mai continua deglobalizarea la care am asistat în ultimii zece ani, cu China şi SUA îndepărtându-se tot mai mult, cu China confruntându-se cu propriile provocări economice, şi ce va însemna acest lucru pentru creştere şi productivitate.