ANALIZĂ XTB: Incertitudinile sunt și mai intense înainte de învestirea președintelui SUA. Cum ar arăta tranzacțiile americane sub al doilea mandat Trump?

La o distanță de doar câteva ore de ceremonia de învestire a lui Donald Trump, incertitudinile cu privire la cel de-al doilea mandat al său sunt tot mai intense.

Însă, indiferent de cel care deține puterea la Casa Albă, Wall Street își îndreaptă atenția asupra evoluției tranzacțiilor din SUA, care deja transmit indicii investitorilor, arată analiștii XTB, companie de investiții pe bursele internaționale.

Care sunt promisiunile economice ale lui Trump?

Trump declară că va aduce „vremuri de aur” pentru economia americană și va consolida poziția financiară a Statelor Unite nu numai ca țară, ci și ca un imperiu compus din zeci de întreprinderi private. Nu este de mirare că acest lucru îi atrage pe investitori, mai ales pentru că, în final, totul se poate rezuma la dominația supremă în tehnologie și finanțe.

Care sunt tendințele economice și strategiile de investiții?

După analiza mai multor tendințe, cum ar fi reindustrializarea – care vizează creșterea rezilienței SUA în cazul unui conflict cu China –, independența față de piețele asiatice, independența energetică și investițiile în sectorul nuclear pentru susținerea noilor tehnologii legate de inteligența artificială, se poate observa o direcție clară.

Care este impactul asupra piețelor financiare?

Sub conducerea lui Trump, investitorii ar putea fi dispuși să plătească mai mult pentru acțiunile companiilor „made in America”, care au expunere limitată în Asia și o reziliență ridicată în afaceri.

Vorbim despre companii care pot prospera în aproape orice condiții de piață, chiar și într-un context teoretic „izolaționist” sau protecționist. Aceste companii se pot aștepta la o creștere fără precedent a comenzilor, susținute de noua administrație de la Casa Albă.

Care sunt sectoarele cheie pentru Wall Street?

Această situație poate conduce la concluzia că sectorul companiilor tehnologice-industriale, cel al apărării și al investițiilor strategice ale Statelor Unite pot fi cele care atrag atenția Wall Street-ului.

Aici sunt incluși nu doar contractorii din domeniul apărării, ci și întregul „grup de companii” care gravitează în jurul complexului militar-industrial și al infrastructurii, subliniază analiștii XTB.

Care sun companiile cu potențial de creștere?

Exemple de astfel de companii includ furnizori de piese electronice și mecanice avansate precum Heico, Curtiss-Wright, Teledyne Technologies și Howmet Aerospace.

Mai pot fi menționate entități precum Palantir, Axon Enterprise, Parsons și BWX Technologies, companie care furnizează soluții și servicii pentru sectorul nuclear civil și militar.

Care sunt provocările pentru companiile tehnologice?

Prețurile acțiunilor celor mai mari conglomerate industriale, precum GE Aerospace, Honeywell, 3M și Rockwell Automation, vor atrage interesul. Companiile tehnologice, chiar dacă nu cad de pe „piedestalul” Wall Street, se pot confrunta cu provocări legate de restricțiile cu privire la exporturile și incertitudinile legate de China. Investițiile în aceste companii, chiar dacă sunt profitabile, ar putea implica un risc strategic mai mare, greu de observat, dar semnificativ, subliniază analiștii XTB.

Poziția globală unică a acestor companii poate deveni, într-un fel, o „victimă” a războiului pentru resurse valoroase precum puterea de calcul și datele. În contextul relațiilor dintre Washington și Beijing, subiectul Taiwanului și al Canalului Panama va reapărea, probabil, de mai multe ori.

Cum se extinde industria de apărare?

Extinderea flotei americane și dezvoltarea dronelor subacvatice pot sprijini activitatea Huntington Ingalls, principalul furnizor al flotei navale americane, care are dificultăți în ultima perioadă.

Astfel, companiile americane capabile să se dezvolte datorită rolului special în economia americană și datorită utilajelor industriale ample ar putea avea de câștigat.

Care este volatilitatea piețelor?

Beneficiarii indirecți ai volatilității crescute de pe piețele globale vor fi companiile financiare precum CBOE Global Markets și CME Group, cu sediul la Chicago.

Care sunt perspectivele pentru IMM-uri și sectorul energetic?

Companiile americane mici și mijlocii au motive de a rămâne optimiste. Atenția se va concentra asupra sectorului energetic, care ar putea beneficia de pe urma dereglementărilor și a revenirii la combustibilii fosili tradiționali, precum și a relansării sectorului nuclear.

Ce oportunități alternative de investiții există?

Este suficient să vă uitați la prețurile acțiunilor unor companii precum Vistra pentru a realiza că nu doar Nvidia și sectorul tehnologic oferă oportunități incredibile pentru investitori. În cele din urmă, Trump înseamnă și criptomonede, cu accent pe Bitcoin, pentru care 2025 pare optimist, subliniază analiștii XTB.

Exit mobile version