- Inflaţia este estimată la 5,2% anual la sfârşitul lui 2024 şi la 3,7% anual până la sfârşitul lui 2025, conform analiștilor BCR și Erste.
- Politica fiscală rămâne principala sursă de incertitudine pentru evoluţia inflaţiei, iar BNR adoptă o poziţie de aşteptare după reducerea dobânzii-cheie la 6,50%, scrie ZF.
- Cursul valutar va fi stabilizat până după alegerile prezidenţiale, cu o uşoară depreciere aşteptată ulterior. Cursul ar putea ajunge la 5 lei/euro până la finalul acestui an şi la 5,10 lei/euro în 2025, în contextul unui deficit de cont curent estimat la 8,1% din PIB în 2024.
Procesul de dezinflaţie continuă într-un ritm lent pe parcursul anului 2024 și este determinat, în principal, de scăderea inflaţiei la produsele alimentare şi de reducerea preţurilor la energie, potrivit ZF.
BCR, estimează, într-un raport publicat de banca-mamă, Erste, că inflaţia ajunge la 5,2% la finalul anului 2024, iar până la sfârşitul lui 2025 se reduce la 3,7%. În privinţa dobânzii de politică monetară, analiştii estimează că aceasta ar putea începe să scadă în trimestrul al doilea sau al treilea din 2025.
Ce spun analiștii BCR și Erste?
„Procesul lent de dezinflaţie a continuat în cea mai mare parte a anului 2024, condus de inflaţia mai scăzută a preţurilor la alimente şi preţuri mai mici la energie. Anul agricol prost a împins preţurile alimentelor mai sus şi a declanşat o inversare a tendinţei spre sfârşitul anului. Creşterea puternică a salariului s-a transpus, de asemenea, şi în tarifele serviciilor şi pe componenta non-alimentară”, declară ei.
„Estimăm o inflaţie de 5,2% an/an până la sfârşitul anului 2024, scăzând la 3,7% an/an până la sfârşitul anului 2025. Se estimează că inflaţia de bază va rămâne peste inflaţia totală, la 5,6% şi 4,0% pentru sfârşitul anului 2024, şi, respectiv, sfârşitul anului 2025“, adaugă aceștia.
Politica fiscală continuă să reprezinte o mare incertitudine și are impact asupra tendinţei de creștere a prețurilor. După două reduceri succesive ale dobânzii de 25 de puncte de bază în al treilea trimestru din 2024, BNR adoptă o poziţie „de aşteptare“, până când situaţia fiscală devine mai clară.
Ce spun analiștii despre evoluția cursului valutar?
BCR estimează că BNR va continua să menţină stabilitatea valutară până după alegerile prezidenţiale reprogramate, iar ulterior leul poate avea o uşoară depreciere.
Cursul poate ajunge la 5 lei/euro până la sfârşitul acestui an, iar în anul următor poate să crească la 5,10 lei/euro. Analiştii BCR consideră că leul este supraevaluat cu până la 5% în raport cu situaţia actuală, iar deficitul de cont curent este estimat la 8,1% din PIB în 2024 și urmează să scadă uşor la 7,8% în 2025.
Leul este supraevaluat cu 6–7% în termeni reali faţă de euro. „Anticipăm o depreciere nominală a leului în timp, cu îmbunătăţirea fundamentelor care ghidează moneda faţă de valoarea sa justă“, adaugă aceștia.