ZF HR Conference 2024: Din ce în ce mai multe anunțuri de angajare au salariul la vedere, procent în creștere, față de 2019

Transparența salarială este un subiect tot mai dezbătut pe piața muncii din România. Potrivit lui Bogdan Badea, CEO eJobs, procentul anunțurilor care publică salariul în mod transparent a crescut semnificativ în ultimii ani, de la 10-15% în 2019, la 40% în 2024. Totuși, nivelul rămâne insuficient pentru a răspunde nevoii de transparență totală, iar o directivă legislativă ar putea fi soluția.

Cum arată evoluția transparenței salariale în România?

Pandemia și competiția intensă pentru resursele umane în 2021-2022 au determinat multe companii să adopte transparența salarială ca strategie de atragere a talentelor. Cu toate acestea, creșterea s-a plafonat la 40%, un procent care persistă de câțiva ani.

„O directivă legislativă este singura șansă pentru România de a ajunge la 100% joburi cu salariul afișat. Fără o măsură drastică, nu vom putea depăși acest prag,” afirmă Bogdan Badea.

Piața muncii în 2024 vede o scădere a ofertelor și schimbări în tendințe

Cu cât crește salariul și diferențele între industrii

Salariul minim în România crește semnificativ în ultimii trei ani, ceea ce duce la o creștere artificială a mediei salariale. Cele mai mari creșteri procentuale sunt observate în domenii precum retailul și comerțul, unde salariile mici nu mai sunt suficiente pentru a atrage forță de muncă.

„În retailul alimentar, de exemplu, salariile au crescut semnificativ pentru că nu mai poți atrage angajați cu 2.500 de lei,” explică Bogdan Badea.

Pe de altă parte, diferențele salariale dintre femei și bărbați în România sunt printre cele mai mici din Europa, la doar 4,5%, față de 20% în țările germanice.

Ce soluții sunt pentru transparența salarială și atragerea talentelor?

Pentru a avansa către o piață a muncii transparentă și competitivă, România poate beneficia de:

Transparența salarială rămâne un subiect crucial pentru piața muncii din România. Implementarea unor măsuri strategice poate crea un mediu mai echitabil, mai competitiv și mai atractiv pentru angajați.

Exit mobile version