- Republica Moldova a primit 400.000 de refugiați ucraineni până acum
- România, Franța și Germania au inițiat un plan de ajutorare
- Aproape 700 de mil. de euro au fost donate până acum
Cea mai expusă țară din Europa de Est la valurile de refugiaţi primește ajutor din partea României. Republica Moldova ţară cu 2,5 milioane de locuitori, trebuie să facă faţă unui val de refugiaţi fără precedent. Aproape 400.000 de refugiați ucraineni au intrat în Moldova de la începutul conflictului, iar 100.000 sunt încă pe teritoriul țării.
România, alături de Franța și Germania, au demarat la Berlin o platformă de ajutor pentru Republica Moldova – un plan în valoare de 71 de milioane de euro și sprijin energetic. Cât de important este programul de ajutorare pentru Republica Moldova, am discutat cu Dragoș Tudorache, Raportorul Parlamentului European pentru Moldova.
“Haideți să începem cu cel mai important lucru, faptul că s-a întâmplat această conferință a donatorilor – și aici vreau să salut inițiativa Germaniei, Franței și României în primul rând pentru faptul că acest lucru s-a întâmplat. Urmează un plafon de 700 de milioane, într-adevăr s-au strâns aproape de 700 de milioane. Trebuie văzut care va fi structura acestei sume pentru că nu toate sunt sume care se vor transfera Moldovei. Sunt diverse tipuri de instrumente financiare acolo. Importanți pentru Moldova sunt banii direcți care vor ajunge în bugetul său pentru că e o nevoie foarte mare de ajutor acolo.
Legat de întrebarea dacă sunt îndeajuns – nu sunt îndeajuns. Evaluările Republicii Moldova pentru următorii trei ani de zile urcă undeva la 4-5 miliarde de euro. Acestea sunt estimări realiste pe care le-a făcut Guvernul Moldovei. Deci e nevoie de foarte mulți bani pentru că impactul asupra Moldovei a fost unul foarte puternic, mult mai puternic decât, poate, ne putem aștepta, pentru că exista un comerț pe care Moldova îl avea cu Bielorusia și Rusia, comerț care acum este oprit din cauza sancțiunilor. Existau rute comerciale și de transport pe care Moldova le folosea în special prin Portul de la Odessa, rute pe care acum nu le mai poate accesa. Exista un schimb intens comercial între cetățenii Republicii Moldova, existau moldoveni care trăiau în Rusia și trimiteau bani înapoi în Moldova.
Deci, practic, e un impact foarte profund la nivel economic în Moldova la care adăugăm ceea ce se știa deja, și anume criza energetică foarte serioasă care afectează Moldova mai mult decât, poate, orice alt stat european.”, a declarat Dragoș Tudorache, Raportorul Parlamentului European pentru Moldova.