- Renovarea completă a unei case poate costa între 100 și 200 de dolari pe metru pătrat, în funcție de complexitatea lucrărilor și materialele folosite, conform unui sondaj Clever Real Estate.
- O renovare parțială, care implică modernizarea unor camere specifice, poate varia între 15.000 și 50.000 de dolari, în funcție de dimensiunea și starea inițială a imobilului.
- Estimările sugerează că proprietarii ar putea cheltui în medie între 20.000 și 70.000 de dolari pentru renovări semnificative, incluzând atât manopera, cât și materialele.
Prețurile ridicate ale caselor și ratele ipotecare îi împiedică pe mulți proprietari americani să se mute la o casă nouă. Mai mult de 6 din 10 spun că ar prefera să-și renoveze casa actuală decât să se mute în una nouă, potrivit unui sondaj efectuat pe 1.000 de proprietari de la Clever Real Estate.
Circa 40% dintre proprietarii de locuințe intenționează să cheltuiască 10.000 de dolari sau mai mult pe renovări în 2025. Aproape 80% dintre proprietari au depășit bugetul pentru ultima lor renovare, iar două treimi s-au îndatorat pentru a finanța proiectele de îmbunătățire a locuinței. 74% dintre proprietarii de case regretă renovarea, dintre care aproape jumătate spun că le plăcea mai mult casa lor înainte de renovare.
Renovarea devine tot mai scumpă
Circa 45% dintre proprietarii de locuințe au cheltuit 5.000 de dolari sau mai mult pe renovări în acest an, în timp ce 36% au cheltuit 10.000 de dolari sau mai mult. Aproape jumătate (44%) se așteaptă să cheltuiască mai mult pentru renovarea locuinței în acest an decât anul trecut.
Mai mult de trei sferturi dintre proprietarii de case au declarat că ultimul lor proiect a depășit bugetul planificat. Aproape jumătate dintre cei care au cheltuit mai mult (44%) au declarat că lucrările au fost cu cel puțin 5.000 de dolari mai mari decât se așteptau, iar 35% au cheltuit cu 10.000 de dolari mai mult decât se anticipase.
În fața cheltuielilor care depășesc bugetul, proprietarii au două opțiuni: Găsirea banilor sau oprirea lucrărilor. Aproximativ 32% au oprit un proiect de renovare înainte de finalizarea acestuia din cauza costurilor neprevăzute. Aproximativ 63% s-au îndatorat pentru a finaliza lucrările.
Mulți dintre renovatorii care au împrumutat bani pentru a-și finaliza proiectele s-au confruntat ulterior cu consecințe financiare: circa 36% fac eforturi să plătească facturile de pe cardul de credit după finalizarea lucrărilor de renovare a locuinței.
Care e situația în România?
În primul semestru din 2022, lucrările de întreţineri şi reparaţii curente cresc cu aproape 11% faţă de semestrul similar din 2021, conform datelor INS. În anii precedenţi, raportat de la S1 la S1, creşterile ajung şi la 49%. Companiile spun că abia din a doua jumătate a anului trecut au început să resimtă o scădere.
Datele referitoare la lucrările de întreţineri şi reparaţii curente includ şi datele referitoare la renovări.