Noma, unul dintre cele mai apreciate restaurante din lume, îşi va închide porţile anul viitor. De la deschiderea sa, în urmă cu două decenii, restaurantul din Copenhaga – creditat cu inventarea noii bucătării nordice – a ajuns de 5 ori în fruntea listei celor mai bune 50 de restaurante din lume.
După ani de zile în care a servit mâncăruri bazate pe ingrediente locale – de la cremă de creier de ren cu polen de albine la o îngheţată de cozonac şi orez fermentat cu caramel de stridii – aventura cu trei stele Michelin a bucătarului René Redzepi îşi va încheia capitolul restaurante la sfârşitul anului 2024, relatează CNN.
În anul următor, acesta va renaşte ca un “laborator gigantic”, denumit Noma 3.0.
“(Va fi) o bucătărie de testare dedicată muncii de inovare alimentară şi dezvoltării de noi arome, una care va împărtăşi roadele eforturilor noastre mai mult decât oricând”, a precizat restaurantul.
“Scopul nostru este de a crea o organizaţie de durată dedicată muncii revoluţionare în domeniul alimentar, dar şi de a redefini fundaţia unei echipe de restaurant, un loc în care poţi învăţa, îţi poţi asuma riscuri şi te poţi dezvolta!”, a adăugat acesta.
Fostul restaurant va continua să primească oaspeţi la ocazii.
“Dacă pandemia ne-a învăţat ceva, este cât de fragile pot fi visele noastre, cât de incredibil de epuizantă şi dificilă poate fi această industrie”, a declarat Redzepi după ce a primit premiul World’s Best Restaurant în 2021.