INS: România avea în 2023 un PIB pe locuitor de 78% din media UE

România avea în 2023 un PIB pe locuitor, calculat pe baza Parităţii Puterii de Cumpărare (PPC), de 78% din media UE, și este urmată de Polonia şi Ungaria, cu 77% din medie, arată datele INS.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor era înregistrată de Bulgaria, cu 36% sub media UE (64% din medie), iar cel mai ridicat nivel era în Luxemburg, peste media UE cu 137%, dar în cazul acestei tări situatia se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere crescută în forţa de muncă totală şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă.

Care este valoarea indicelui de volum al PIB-ului?

Indicele de volum al PIB, indicator urmărit de Eurostat, reprezintă raportul dintre fiecare agregat de cheltuieli PIB convertit într-o valută unică de comparare cu ajutorul Parităţii Puterii de Cumpărare (PPC) al unei ţări şi acelaşi indicator al ţării bază de comparare.

Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) exprimă numărul de unităţi de valută necesare pentru cumpărarea într-o ţară a aceluiaşi volum de bunuri şi servicii care se poate obţine cu o unitate monetară a ţării bază de comparare (Austria în anii 1993 şi 1996, iar din 1999 media UE). PPC exprimă raportul între preţurile practicate în condiţiile pieţei interne a fiecărei ţări.

În ceea ce priveşte nivelul prețurilor de consum, cel mai scăzut nivel este înregistrat în anul 2023 în Bulgaria, cu 41% mai mic decât media UE, urmată de România (39% sub media UE).

La polul opus este Danemarca (45% peste media UE), urmată de Irlanda (37% peste media UE), Luxemburg (34% peste media UE) şi Finlanda (24% peste media UE).

Cum se calculează prețurile de consum din statele membre UE?

Pentru a compara prețurile de consum din statele membre UE se ia în calcul un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite. Astfel, în anul 2023, pentru aceleaşi bunuri  de consum şi servicii din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme, 145 euro în Danemarca şi respectiv, 59 euro în  Bulgaria.

Care este media de preț a unui coș de cumpărături în UE?

Coşul de consum de 100 de euro la nivelul UE, costă în România 61 de euro. Aceleaşi bunuri şi servicii costă 74 de euro în Ungaria, 65 de euro în Serbia, 112 de euro în Austria, 67 de euro în Polonia.

Pe categorii de produse, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (75% din media UE) urmată de Polonia şi Slovacia (82%) iar la polul opus se află Luxemburg (125%) urmat de Danemarca (123%) , cu cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse.

La Băuturi alcoolice şi tutun, România este la 86% din media UE, la Îmbrăcăminte şi încălţăminte la 92%, iar la Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili la 49%. În cazul Transportului, preturile din România reprezintă 76% din media UE, la Recreere şi cultură 64%, iar la Restaurante şi hoteluri 65%.

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (69%), „Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (82%) şi „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (38%), urmată de Polonia, pentru grupa „Băuturi alcoolice şi tutun” (77%) şi de către Croaţia pentru grupa  „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (44%).

Exit mobile version