Dacă în Asia consumul de insecte e ceva la ordinea zilei, obiceiul începe să-și facă loc și în Europa. Comisia Europeană a aprobat folosirea greierului domestic ca sursă de hrană. Este a treia insectă aprobată pentru consum în piața comună, după viermele de făină și lăcusta migratoare.
În ultimii ani, după o evaluare foarte strictă, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ajuns la concluzia că aceste
insecte sunt o resursă hrănitoare și sănătoasă, bogată în grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale și nu prezintă niciun risc de reacție alergică.
Insectele sunt bogate în proteine. Până la 70% din masa lor o reprezintă proteinele. Pe lângă asta, sunt bogate în acizi grași sănătoși Omega-3, ca peștii, numai că peștii au doar 2% acizi grași Omega-3, în vreme ce unele insecte, în special viermele de făină, au 14%, de 7 ori mai mult.
Viermii de făină uscați au fost recunoscuți ca hrană în Uniunea Europeană din luna mai 2021, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat, pe baza numeroaselor dovezi științifice, că nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană. Companii precum Catch Your Bug din Germania, oferă deja o gamă largă de produse realizate din insecte.
“Sunt unele insecte care sunt ideale pentru exploatare etică. Ca viermii de făină sau greierii. În prezent lucrăm la automatizare, ca să eliminăm mare parte din munca manuală necesară. E o modalitate de a reduce costurile și asta va reduce și prețurile pentru clienți.”, a declarat Marco Schebesta, catch-your-bug.com.
Antreprenori din zona alimentației publice au sesizat trendul. Compania Cric, din Costa Rica, procesează insecte și a fost selectată de Forbes ca unul din cele mai promițătoare business-uri din America Centrală. Iar în Europa, există deja la vânzare produse de brutărie care folosesc pudră de viermi de făină.
“Am fost surprinși în mod pozitiv, în special de către clienții mai vârstnici. Am crezut că tânăra generație va fi mai dispusă să încerce lucruri noi, dar de fapt, cei de peste 50 de ani au fost mai încântați de idee și mulți chiar au încercat viermii de făină.”, a povestit Kurt Heinlein, brutar.
Conform Națiunilor Unite, până în 2050, populația globului va depăși 9,5 miliarde de oameni, ceea ce va face ca necesarul de proteine și mâncare să crească cu 60% față de nivelul actual, iar insectele comestibile pot fi o soluție
pentru rezolvarea acestei probleme.