Cum am ajuns să ne înghesuim la pompă pentru un plin de benzină și cum putem preveni fake news. “Companiile au înțeles cum să facă speculă”

Benzinăriile din România au fost luate cu asalt de șoferii conduși de teama scumpirii carburanților. Zvonurile care au circulat pe rețelele de socializare au umplut mințile și rezervoarele, canistrele, tomberoanele, bidoanele.

De crescut, a crescut doar frica, nu și prețurile. Cel puțin nu în ritmul alarmist menționat pe net. Ci doar cu câțiva bani, cum s-a întâmplat în fiecare noapte a ultimelor săptămâni. Toată operațiunea de alimentare până la refuz cu combustibil s-a desfășurat pe măsură ce prețul barilului de petrol era în scădere accentuată. La acea oră, cu 17%. Dovadă că indicii bursieri nu se află pe radarul colegilor de trafic, sau sunt mai puțin credibili decât informațiile false răspândite pe social media.

Pentru că asta este lupta în care ne aflăm deja: cea împotriva fake-news-urilor. Cum am ajuns să ne înghesuim la pompă pentru un plin de benzină și cum prevenim situațiile de acest tip, am discutat cu Daniel Pintilie, expert în energie.

“Pot spune că sunt niște imagini tragi-comice. Și aș începe cu o singură informație: isteria nu va salva România. Vă asigur că nici pe noi, nici pe altcineva. Dar tot ce se întâmplă și s-a întâmplat de curând în România legat de aceste informații false și aceste reacții total isterice la astfel de informații ar trebui privit din două perspective.

Cea în care unele companii mai mari sau mai mici au ales să înțeleagă cum se face business în România, respectiv cum să facă speculă. Este o realitate crudă pe care unii au ales-o în România, respectiv acești operatori, acești benzinari mai mari sau mai mici care au ales, repet, să speculeze un moment de informație neclară și au ales să facă profit pe spatele românilor.

Isteria nu își are locul. Mă îndoiesc, ca să nu spun că sunt sigur, că România nu va rămâne fără benzină sau alți carburanți. Într-adevăr, prețurile tind să crească și vor continua să crească indiferent cât ne-ar displăcea acest lucru, iar ceea ce este trist este că creșterile petrolului se văd relativ repede în prețurile la pompă ale carburanților. Este un mecanism de piață, este o reacție a benzinarilor care aleg să-și crească instant prețurile pentru a-și proteja, de fapt, întreg lanțul acestor carburanți.

Răspunsul este că da, trebuie să ne așteptăm și la creșteri la prețurile carburanților în continuare.”, a declarat Daniel Pintilie, expert în energie.

Exit mobile version