- Provocările economice din 2025 fac necesară gestionarea atentă a bugetului personal pentru menținerea confortului financiar.
- O primă sursă de venit suplimentar este chiar în buzunarul tău, anume reducerea cheltuielilor neesențiale, conform specialiștilor în educație financiară.
- Este esențială o diferențiere între dorințe și nevoi pentru a evita cheltuielile excesive și a construi un buget echilibrat.
În cel mai recent podcast CSALB, invitații analizează comportamentul financiar al românilor și îți oferă sfaturi practice pentru gestionarea unui buget personal. În contextul provocărilor economice din 2025, Irina Chițu (Finzoom.ro) și Adrian Căruceru (consultant financiar) – subliniază importanța reducerii cheltuielilor neesențiale și creării unui fond de siguranță.
Cum tai cheltuielile neesențiale și cum economisești pentru bugetul tău? Ce sunt creditarea responsabilă, investițiile pe termen lung și planificarea financiară?
Prima sursă de venit suplimentar este chiar în buzunarul tău! O găsești după ce tai cheltuielile care nu sunt necesare, spun specialiștii în educație financiară în podcastul găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).
„Construirea bugetului personal presupune 80% planificare și 20% cunoașterea unor instrumente financiare, precum cele de economisire sau de creditare…veniturile trebuie diversificate, iar cheltuielile reduse … De exemplu, dacă realizezi că ai niște cheltuieli zilnice, precum un prânz luat la un restaurant de tip fast-food sau o cafea pentru care plătești 20 de lei, le poți înlocui cu mâncarea gătită acasă și cafeaua la termos.” spune Irina Chițu, analist financiar și manager al Finzoom.
Economisirea pe termen de un an ar putea ajunge chiar la 3-4 salarii minime pe economie dacă se ajustează fie și o singură categorie de cheltuieli. Trebuie să îți formezi un fond de siguranță, să ai niște bani la adăpost.
“Pentru că urmează un an complicat, le recomand celor care vor să contracteze un împrumut să se gândească dacă acei bani luați de la bancă îi ajută sau nu să își crească veniturile sau să-și reducă cheltuielile pe termen mediu sau lung…, creditul este bun atunci când te ajută să te dezvolți, nu când te duci cu el în vacanță si plătești încă doi ani după ce vacanța s-a terminat.”, mai completează Irina Chițu.
În anul 2024 românii economisesc peste 72 miliarde de euro în bugetul lor
“Creșterile salariale anul acesta au fost de aproximativ 15%, până la un salariu mediu net de 5.242 de lei. Faptul că au câștigat mai bine i-a făcut pe mulți să economisească. În momentul acesta în România avem în depozite peste 72 de miliarde de euro, de aproape două ori mai mult decât au împrumutat românii de la bănci. Dar, atunci când avem venituri mai mari cheltuim mai mult.” punctează Cătălin Bălan, din partea CSALB.
De ce ai dificultăți în planificarea unui buget?
„O primă distincție pe care oamenii trebuie să o facă,… este între dorințe si nevoi”, acesta este primul dezechilibru conform lui Adrian Căruceru, trainer în finanțe personale.
“În cursurile pe care le-am făcut am observat unele lucruri îngrijorătoare: unii oameni nu știu cât câștigă, nu cunosc veniturile familiei. Ori, dacă nu știi de unde pornești este destul de complicat să știi unde vrei să ajungi și cum poți direcționa, pe parcurs, resursele de care dispui. Oamenii sunt într-un fel deconectați de la propria situație financiară.” continuă acesta să adauge.
Un buget este compus din venituri și cheltuieli. Pe când veniturile pot oricând să crească prin puterea de muncă, flerul și norocul fiecăru individ, ar fi păcat să nu se optimizeze și cheltuielile pentru sporirea bugetului în două sensuri, nu doar unul. Putem compara bugetul cu o barcă, iar veniturile și cheltuielile cu câte o vâslă. Cât de repede inaintezi dacă folosești două vâsle față de una singură?
Bugetul poate fi și investit, nu doar economisit, însă trebuie să fii pregătit pentru riscurile aferente
“Cei care vor să-și investească banii trebuie să știe că vorbim de un nivel superior al gestionării finanțelor personale. Presupune mai mult decât a lăsa banii într-un depozit. Acești consumatori trebuie să înțeleagă foarte bine riscurile și propria toleranță la risc, pentru că în investiție poți pierde toți banii. Apoi să se raporteze la un orizont de timp și să-și stabilească obiectivele. Adică unde vor să ajungă și cât de repede. Dacă pleci de la București spre Oradea mergi direct sau ocolești prin Suceava?
Pensiile private, de exemplu, pot fi considerate investiții pe termen lung, cu atât mai mult cu cât rata de înlocuire a salariului cu pensia în următorii ani poate ajunge la 30%-40%. Adică, dacă ai un salariu de 1.000 de euro, la pensie o să primești doar 300-400 de euro, ceea ce reprezintă o scădere brutală pe care trebuie să o compensezi într-un fel. ”, concluzionează Adrian Căruceru.