Câtă vreme Ucraina rezistă, noi trăim în pace. În timp ce ucrainenii luptă pentru țara lor, peste 2 milioane de români urmăresc la televizor show-uri de divertisment. În timp ce rușii fac cozi la bancomate și magazine alimentare, noi ne începem ziua cu o cafea bună, în oraș. Suntem atât de relaxați încât poate nici nu observăm că avem… o libertate economică.
Așa sună câteva antiteze dintr-un editorial amplu, pe care Cristian Hostiuc l-a publicat în Ziarul Financiar. Ce nu știu românii că trebuie să prețuiască? Și ce învățăm din atitudinea ucrainenilor, dar și a rușilor? Ne explică Fini.
“În primul rând, rămânem cu ideea de cum se luptă ucrainenii. Poate mulți dintre noi am vrea să fim în locul lor, dar poate nu avem acest curaj. Iar a doua idee, care este cea mai importantă, este să ne gândim care este Kievul nostru, cum putem să ne apărăm noi ceea ce avem, să putem să ne bem cafeaua în liniște, să ne ducem copiii la școală, la grădiniță și să venim la birou.
Ce ar trebui să facem noi pentru acest lucru? Noi nu suntem implicați militar, dar, ca să nu ajungem acolo, într-o formă sau alta, ar trebui să luptăm cu toate puterile noastre pentru a fi și pentru a rămâne în NATO și în Uniunea Europeană. Este umbrela noastră de securitate, un concept care nu spune mare lucru multora dintre noi, dar care acum a ajuns să ne apere într-o asemenea situație. Deci noi ar trebui să luptăm pentru Uniunea Europeană și pentru NATO și pentru toate lucrurile care decurg din apartenența la cea mai importantă alianță occidentală și, bineînțeles, europeană.
Asta înseamnă că trebuie să avem mai mulți investitori străini în România, astfel încât să ne întărim capacitatea economică. Ne trebuie mai multe investiții pentru a scoate zonele rămase în urmă, pentru a le readuce la suprafață, astfel încât oamenii să nu se întrebe de ce avem nevoie de NATO și de Uniunea Europeană. Avem nevoie de programe anti-corupție pentru a nu ajunge în situația Ucrainei sau în situația Rusiei.”, a povestit Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.