- Prețurile cafelei Arabica și Robusta ating niveluri record și vor continua să crească.
- Brazilia și Vietnam se confruntă cu probleme care reduc producția de cafea.
- Creșterea costurilor de transport și amestecarea soiurilor duc la scumpirea cafelei în Italia și România.
Financial Times arată că, în cafeaua ambalată, din ce în ce mai mult soiul Arabica, mai scump, este amestecat cu cafea obținută din boabe Robusta, care ar trebui folosită doar pentru cafeaua instant. Prețurile ambelor tipuri au atins, în ultimele luni, niveluri record, de peste 4.970 de dolari pe tonă pentru Robusta, și de 5.500 de dolari pe tonă pentru Arabica, iar specialiștii avertizează că acestea vor crește în continuare.
Brazilia, care este responsabilă de aproximativ o treime din producția mondială de cafea (dintre care 70% Arabica), se confruntă în prezent cu un val de frig care probabil va afecta volumele. La polul opus, Vietnam, cel mai mare producător de boabe de cafea Robusta, se confruntă cu al patrulea an consecutiv cu producție slabă, din cauza secetei.
Creșterea costurilor de transport este un alt factor de presiune pe piață. Atacurile houthi din Marea Roșie au forțat vasele care călătoresc între Asia și Europa să aleagă rute mai lungi, în loc să treacă prin Canalul Suez, ceea ce înseamnă costuri mai mari.
Producătorii de cafea se tem că vor avea profituri semnificativ mai mici, iar amestecarea soiurilor de cafea este doar o modalitate fie de a menține prețurile, fie de a salva profiturile.
Toți acești factori se răsfrâng asupra consumatorilor. În Italia, spre exemplu, prețul mediu al cafelei a crescut cu 15% din 2021 și până anul acesta. În aceeași perioadă, în România, prețul cafelei a crescut cu peste 30%, din care +5% în ultimul an.