Populaţia pe Pământ a depăşit 8 miliarde de oameni la ora 10.01, potrivit www.worldometers.info. În urmă cu 11 ani, în 2011, existau “doar” 7 miliarde de locuitori.
Calculul întocmit de matematicieni, sociologi, demografi şi statisticieni a luat în considerare diverşi factori şi reflectă preocuparea constantă de a prezice viitorul omenirii care se confruntă cu o criză de mediu fără precedent.
Întrebarea este dacă va putea oare Pământul să susţină această creştere, având în vedere că, potrivit estimărilor, în 2080 vor fi 10,4 miliarde de locuitori?
Oamenii de ştiinţă au estimat de mult timp că această creştere nu va dura la nesfârşit. Potrivit ONU, se aşteaptă ca populaţia mondială să atingă un vârf în 58 de ani şi să se menţină la 10 miliarde de oameni până în 2100.
Cu trei secole mai devreme, în 1800, statisticile vorbeau de un miliard de oameni. De-a lungul anilor, creşterea a atins un nivel maxim în anii 1960, iar de atunci rata a scăzut (+1% în 2022).
Nu toţi cercetătorii sunt de acord însă cu proiecţiile ONU. În Statele Unite, Institutul de Statistică a publicat în The Lancet că vârful va fi atins în 2064, cu aproape 10 miliarde de oameni, iar apoi va scădea la 8,79 miliarde în 2100.
Cercetătorii ar folosi o variabilă diferită, care să ţină cont de numărul de copii pe care îi va avea fiecare femeie, luând în considerare nivelul de educaţie şi prevalenţa contracepţiei.
Potrivit demografilor ONU, se aşteaptă ca fertilitatea să scadă de la o medie de 2,3 copii pe femeie în lume în prezent la 2,1 în 2050, pragul fatidic la care o generaţie se poate reînnoi.