- Franța se confruntă cu noi acte de sabotaj care vizează infrastructura feroviară și rețelele de telecomunicații, scrie France24.
- Mai mulți operatori de telecomunicații raportează întreruperi ale serviciilor de telefonie fixă și mobilă, după ce cabluri de fibră optică din șase regiuni au fost secționate.
- Autoritățile suspectează implicarea unor grupuri de extremă stângă, dar nu exclud și o posibilă implicare străină în aceste acte.
Noi acte de sabotaj au avut loc în Franța. Actele de vandalism de noaptea trecută au vizat mai mulți operatori de telefonie din cel puțin șase departamente: Hérault, Bouches-du-Rhône, Oise, Meuse, Drôme și Aude, scrie France24.
Conform raportărilor, incendiile au fost declanșate simultan. Ținta? Liniile de mare viteză TGV și stațiile de bază ale operatorilor de telecomunicații precum SFR, Bouygues și Free. Oficialii guvernamentali spun că aceste acte sunt „lașe și iresponsabile”, iar secretarul de stat pentru economia digitală, Marina Ferrari, a condamnat ferm aceste acțiuni.
Ce s-a întâmplat în urma actelor de sabotaj
În urma acestor evenimente, autoritățile au demarat investigații pentru a identifica persoanele responsabile. Un suspect care avea asupra sa echipamente care sugerează că pregătea un act de sabotaj a fost arestat. De asemenea, anchetatorii analizează o posibilă legătură cu grupuri de extremă stângă, care ar putea fi implicate în aceste acte de vandalism.
Ce spun autoritățile
Incidentul vine într-un moment critic pentru Franța, care găzduiește Jocurile Olimpice de vară. Autoritățile spun că vor lua măsuri suplimentare de securitate pentru a proteja evenimentul, participanții și spectatorii. Oficialii SNCF au asigurat că planurile de transport pentru echipele olimpice sunt în siguranță și că traficul va reveni la normal în cel mai scurt timp.
„Am identificat profilurile mai multor persoane”, spune Gérald Darmanin, ministrul francez, pentru France 2 TV.
Ce câștigă România la Jocurile Olimpice
În a doua zi de concurs la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, sportivii români au concurat la gimnastică artistică, canotaj, tenis de masă, scrimă, înot și altele.
David Popovici se califică în finala probei de 200 de metri liber, cu cel mai bun timp: un minut, 44 de secunde și 53 de sutimi.
Echipa României de gimnastică artistică ajunge și ea în finala Olimpică după o pauză de 12 ani.
La tenis de masă, Elizabate Samara e calificată în turul 2. La fel și Eduard Ionescu, tot după calificarea în turul al doilea.
În schimb, echipa masculină la canotaj cu 4 vâsle ratează calificarea în finală, după ce încheie pe poziția a 5-a.