Acum: Are loc redeschiderea catedralei Notre-Dame din Paris. La eveniment participă lideri mondiali precum, Donald Trump, Jil Biden și Volodymyr Zelenski, Emmanuel Macron și Prințul William al Marii Britanii

După cinci ani de eforturi intense de reconstrucție, o ceremonie grandioasă de redeschidere are loc astăzi pentru a marca revenirea Catedralei Notre-Dame din Paris, înainte ca aceasta să își deschidă din nou porțile pentru public duminică. Evenimentul istoric are loc după incendiul devastator din 2019 ce a afectat acest sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Pe agenda liderilor, pe lângă participarea la ceremonii, amintim că după-amiaza, Trump este primit la Elysée de șeful statului francez Emmanuel Macron, care îl va primi apoi pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. De asemenea, este „posibil” ca Donald Trump și Volodymyr Zelensky să se întâlnească, potrivit unui înalt oficial ucrainean.

Moștenitorul tronului britanic „se va întâlni cu prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, și cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump”, spune Palatul Kensington într-un comunicat.

Când începe construirea catedralei?

Construirea celebrei catedrale din inima capitalei Franței începe în 1160 și nu este finalizată decât aproape un secol mai târziu.

Proiectul este inițiat de ambițiosul episcop al Parisului, Maurice de Sully, și include mai multe caracteristici impresionante, cum ar fi bolți care ating o înălțime de 32 de metri.

Îți prezentăm cinci date-cheie din istoria Catedralei:

Procesul Ioanei d’Arc
Arsă pe rug într-o piață publică, după ce a fost acuzată de erezie, cazul Ioanei d’Arc devine o legendă în Franța.

În 1455, la 24 de ani după moartea sa dramatică la vârsta de aproximativ 19 ani, un nou proces a este deschis pentru a-i reconsidera cazul, la Notre-Dame.

Verdictul a concluzionat că Ioana fusese declarată eretică în mod arbitrar, deschizând calea pentru un al doilea proces, la Rouen, locul execuției sale publice.

În 1456, sentința este anulată, si o transformă pe Ioana într-o eroină națională – și, secole mai târziu, într-o sfântă.

Ce se întâmplă în cadrul Revoluției Franceze?

În timpul Revoluției Franceze, catedrala este prădată și confiscată ca proprietate publică.

Radicalii anticlericali atacă fațada, distrug și decapitează statuile biblice din piața catedralei, acte care amintesc de ghilotinarea regelui Ludovic al XVI-lea și a reginei Maria Antoaneta.

În anii 1790, Notre-Dame este folosită pentru diverse scopuri, inclusiv ca depozit pentru butoaiele de vin ale Armatei Revoluționare.

Totuși, unele aspecte ale construcției gotice rămân necunoscute. „Nu este clar cum constructorii au avut curajul – și succesul – să ridice pereți atât de subțiri la o asemenea înălțime,” declară arheologul Maxime L’Heritier de la Universitatea Paris 8 într-un interviu din 2023 pentru AFP.

Ce impact are romanul lui Victor Hugo?

Publicat în 1831, romanul „Cocoșatul de la Notre-Dame” al lui Victor Hugo aduge în prim-plan o serie de personaje pitorești, de la țiganca Esmeralda la Quasimodo, cu catedrala în centrul poveștii.

Cartea are un succes imens și declansează o reacție emoțională puternică în rândul parizienilor cu privire la starea de degradare în care ajunsese catedrala.

Această entuziasmare populară contribuie la lansarea unui proiect ambițios de restaurare în 1844, condus de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc.

Proiectul, care dureazp până în 1865, include construirea unui nou turn, care este demontat în timpul Revoluției.

Ce se întâmplă în 2019?

Turnul este printre elementele catedralei care se prăbușesc în incendiul ce șochează întreaga lume, pe 15 aprilie 2019.

Privitorii aflați pe malurile Senei urmăresc cu groază cum flăcările distrug nu doar turnul, care se prăbușește, ci și prăbușirea cadrului central, ce distruge ceasul și o parte din boltă.

Cauza incendiului rămâne necunoscută, cu teorii ce prevăd un scurtcircuit electric sau o țigară.

Este de 400 de pompieri pentru a stinge flăcările după câteva ore; ferestrele cu vitralii, turnurile, clopotele și majoritatea operelor de artă și relicvelor supraviețuiesc.

Exit mobile version