Seceta amenință agricultura României, scrie Europa Liberă, 2022 ar putea fi cel mai secetos an din istorie. A plouat de două ori mai puțin decât era necesar de la începutul anului agricol în curs, adică în ultimele șapte luni. Decembrie a fost singura lună cu precipitații mai consistente, dar cei 50-60 de l/mp nu au mai putut compensa lipsa de apă din sol.
România se confruntă cu o secetă pedologică, spun specialiștii Institutului Național de Meteorologie. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.
Am discutat situația cu Cezar Gheorghe, expert al Clubului Fermierilor Români.
“Ceea ce vreau să vă spun de la bun început este că nu doresc să intru în contradicție cu absolut nimeni, însă 2022 nu va semăna sub nicio formă cu 2020. Cu alte cuvinte, chiar în aceste momente este prevăzută o avertizare de furtună și căderi de precipitații peste întreg teritoriul României, cu căderi de apă între 30 și 60 de litri. Dacă luăm fiecare parte din România și o analizăm, da, într-adevăr, în zona Focșaniului, să zicem pre-Focșani cam cu 10-20 km și până în zona județului Neamț, iar mărginit în dreapta de județele Galați și Vaslui, da, într-adevăr acolo este secetă pedologică.
Însă în restul țării să știți că recoltele arată foarte bine în acest moment și, cu toată prognoza la grâu, căci despre el vorbim în prima secvență, deficitară din cauza unei răsăriri neuniforme, din cauza însămânțării târzii și lipsei de precipitații în toamnă, sau ale unor zone cu nerăsărire, ne autoprognozam inițial înainte de intrarea în iarnă cu circa 8,4 milioane de tone.”, a declarat Cezar Gheorghe, expert al Clubului Fermierilor Români.