Tinerii nu ştiu ce să mai facă. Strâng cureaua din cauza ratelor mari și chiriilor cu prețuri înalte

Nemulțumirea legată de costurile locuințelor atinge un nivel record în țările bogate. Depășesc alte preocupări majore, cum ar fi asistența medicală și educația, conform analizei publicate de Financial Times. Aproape jumătate dintre respondenții din țările OCDE se declară nemulțumiți de disponibilitatea locuințelor la prețuri accesibile. Această nemulțumire crește semnificativ după ce băncile centrale majorizează ratele dobânzilor pentru a combate criza de inflație din ultima generație.

Deși dobânzile mai mari contribuie la scăderea prețurilor locuințelor în unele țări europene. Locuințele rămân mai scumpe decât înainte de pandemie. Prețurile ridicate persistă, chiar și înainte de a lua în considerare costurile mai mari ale împrumuturilor. În Statele Unite, prețurile locuințelor continuă să crească. Iar aproape 60% dintre persoanele intervievate se declară nemulțumite de stocul de locuințe accesibile, scrie FT.

Andrew Wishart, analist la Capital Economics, menționează că tendințele populației se schimbă mai repede decât oferta de locuințe

Chiriile cresc în contextul în care prețurile pentru alte bunuri esențiale, precum alimentele și combustibilul, reduc veniturile disponibile ale consumatorilor. Cercetătorii atrag atenția că lipsa construcției de locuințe noi contribuie semnificativ la criza accesibilității. Willem Adema, economist principal la OCDE, spune că dezvoltatorii vizează adesea gospodăriile mai înstărite. Acest lucru agravează presiunea asupra celor cu venituri mai mici. Andrew Wishart, analist la Capital Economics, menționează că tendințele populației se schimbă mai repede decât oferta de locuințe.

Nemulțumirile legate de locuințe vor influența alegerile din acest an, în special în SUA, unde alegătorii se pregătesc să voteze în noiembrie. Conform indicelui Case-Shiller, prețul mediu al locuințelor a crescut cu aproape 38% de la începutul mandatului președintelui Joe Biden în ianuarie 2021. Cercetările Joint Center for Housing Studies al Universității Harvard arată că plata lunară pentru o locuință la prețul mediu, cu un împrumut cu depozit redus, ajunge la 3.096 de dolari. Aceasta este o creștere față de aproximativ 2.000 de dolari în ianuarie 2021.

În Anglia, prețurile locuințelor sunt acum de opt ori mai mari decât salariul mediu anual. Acest raport este de peste două ori mai mare decât în 1997. Numărul gospodăriilor care locuiesc în locuințe temporare în Anglia ajunge la un nivel record. Aproximativ 30% din populația țărilor bogate este nemulțumită de sistemul de sănătate, educație și transport public. Nemulțumirea față de nivelul de trai a crescut ușor de la 24% la 25% în 2023.

Exit mobile version