Românii care vor să cumpere o locuinţă înainte de Crăciun trebuie să plătească preţuri cu până la 30% mai mari 

Vrei să-ți cumperi o locuință? Uite ce zic cifrele.

Cei care vor să-și cumpere o locuință înainte de Crăciun vor plăti acum prețuri cu aproape 30% mai mari față de cei care au achiziționat anul trecut, conform unei analize Imobiliare.ro. Oferta de proprietăți disponibile se reduce, iar cumpărătorii se confruntă cu o competiție mai mare.

Totuși, condițiile de creditare sunt mai avantajoase decât în perioada Crăciunului din 2023. Specialiștii Imobiliare.ro Finance recomandă să acționăm rapid, deoarece piața s-ar putea schimba pe termen mediu.

Prețul mediu pentru apartamente depășește 1.700 euro/mp util, un record. În ultimele 12 luni, prețul mediu crește cu 14%, iar în marile orașe creșterile sunt mult mai mari.

Care sunt prețurile apartamentelor în orașele mari?

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș, cu o medie de 3.224 euro/mp util, iar Iașiul, cel mai ieftin, cu 1.733 euro/mp util. Prețurile în București cresc cu 28% și ajunge la 2.142 euro/mp util.

În Brașov, prețurile apartamentelor noi cresc cu 18% față de anul trecut, ajungând la 2.406 euro/mp util.

Pe segmentul locuințelor vechi, Brașovul înregistrează cele mai mari creșteri, de 20%, iar Clujul rămâne în topul celor mai scumpe orașe.

Este un moment bun pentru un credit ipotecar?

Volumul creditelor noi în lei pentru locuințe depășește în primele zece luni ale acestui an valoarea din tot anul trecut, potrivit Băncii Naționale a României. S-au acordat aproape 40 de miliarde de lei, față de 24 de miliarde de lei în primele zece luni din 2023 și 31,2 miliarde de lei pe tot anul 2023.

Creșterea pieței de creditare este susținută de ofertele de dobândă fixă din ce în ce mai avantajoase. Cea mai bună ofertă de dobândă fixă este acum de 4,9%, comparativ cu 5,89% în trimestrul III din 2023 și 5,75% în trimestrul IV din 2023.

„Anul 2024 este foarte bun pentru piața de creditare. Băncile oferă dobânzi fixe atractive, venitul mediu al populației crește, iar inflația scade. Totuși, trebuie să fim prudenți privind evoluția pieței pe termen mediu. Deficitul bugetar mare și instabilitatea politică pot influența dobânzile, iar cei care au nevoie de locuință ar trebui să profite de ofertele băncilor”, afirmă Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Oportunitatea pentru cumpărători va rămâne în primele luni din 2025, când valoarea IRCC va ajunge la 5,66%, favorizând obținerea unui credit mai mare pentru aceleași venituri.

Exit mobile version