- Piața imobiliară din Europa și România oferă oportunități de creștere în 2025, susținute de inflația controlată și dobânzile scăzute.
- În România, retailul și spațiile industriale premium atrag investiții, iar chiriile cresc.
- Inflația și costurile mai mari vor împinge prețurile în sus, iar cererea pentru apartamente rămâne mare.
Favorizată de stabilizarea inflației, reducerea ratelor dobânzilor și creșterea veniturilor, piața imobiliară europeană și locală oferă oportunități de dezvoltare în 2025, arată o analiză Cushman and Wakefield Echinox.
În Europa, sectorul de retail este bine poziționat pentru o creștere sustenabilă în 2025. La fel și România, unde centrele comerciale și parcurile de retail rămân principalele puncte de atracție pentru investiții. Iar cererea mare pentru ele în orașele mari va duce la majorarea chiriilor.
Pentru piața logistică și industrială europeană, în 2025 e așteptată o creștere modestă. În România, chiriile în acest sector vor continua să crească, mai ales pentru spațiile premium. Piața de birouri din Europa trece printr-o transformare semnificativă. Cererea e mare pentru spații moderne, eficiente energetic și bine localizate. În România, clădirile de clasa A sunt cele mai căutate, în special în orașe mari precum București, Cluj-Napoca și Timișoara. Iar rata de neocupare rămâne scăzută în zonele centrale.
Ce oportunități și riscuri sunt în 2025 în imobiliare?
Ce spune Cristian Istratescu, vicepreședinte la Hubix Equity pentru Aleph Business?
Oportunitățile sunt în toate domeniile
,,Cred că oportunitățile există în toate domeniile. Nu cred că putem afirma că doar într-un sector sau o anumită categorie există posibilități. Noi nu ne specializăm în retail. Cumpărăm apartamente, iar focusul nostru principal este acolo. Din piață, lucrând cu cei care suntem, putem obține câștiguri mari și există oportunități semnificative în zona industrială sau de spații comerciale. Totuși, nu avem expertiza necesară pentru aceste domenii.”
Randamente mari pentru investitori mari
,,Randamentele sunt excelente pentru investitorii care vor să plaseze sume mari de bani. Acestea sunt oportunitățile cele mai bune, în special în zonele industriale. În schimb, investitorii mici, care urmăresc acest sector, pot obține randamente foarte bune pe piața imobiliară de apartamente. Prețurile acestora vor crește semnificativ în 2025, mai ales datorită eliminării facilităților în sectorul construcțiilor. Aceasta va duce la o creștere de aproximativ 5,33% în costul dezvoltatorului. Costul de producție al unui apartament va crește astfel, iar prețurile imobiliarelor vor urma o tendință ascendentă.”
Impactul inflației asupra pieței imobiliare?
,,Inflația de 7% va influența și piața imobiliară, iar România rămâne una dintre cele mai ieftine piețe din Europa. Prin urmare, prețurile vor continua să crească în 2025. Orice proprietate de calitate într-o zonă bună se va aprecia în următorul an. Astfel, cererea pentru apartamente va rămâne ridicată.”
Investițiile imobiliare în fază de proiect
,,Pentru investiții imobiliare de succes, recomandăm achizițiile în faza de proiect. În această fază, investitorii pot alege etajul, suprafața și poziționarea. De asemenea, pot evita unitățile mai slabe. După finalizarea construcției, mai sunt disponibile doar unități cu poziționări mai slabe și la prețuri mai mari, ceea ce reduce randamentele pentru investițiile de revânzare.”
Cum performează Hubix în contextul fiscal actual?
,,Hubix profită de creșterea pieței imobiliare. Compania se așteaptă la creșteri continue în următorii 10 ani. Având un indice de accesibilitate scăzut și o putere de cumpărare mică față de vestul Europei, piața imobiliară românească are mult loc de creștere. Business-uri ca Hubix sunt avantajate într-o piață în creștere. Acestea pot obține profituri semnificative, mai ales în faza de pre-sales, când prețurile cresc și se obțin randamente mai mari. Dacă nu există factori destabilizanți, cum ar fi o criză economică majoră sau un război, prețurile vor continua să crească.”