- În București, prețurile locuințelor cresc cu 50% în ultimii cinci ani, iar în Cluj-Napoca cu 80%, însă locuințele noi din zone atractive rămân inaccesibile pentru cei cu salarii medii.
- Chiria medie din București reprezintă 45% din salariul lunar și este mai accesibilă decât ratele ipotecare, care sunt semnificativ mai ridicate pentru locuințe similare.
- Proiectele rezidențiale destinate exclusiv închirierilor câștigă teren și atrag investitori prin randamente stabile și aliniindu-se tendințelor din piețele europene, precum Praga și Varșovia.
România continuă să ofere unele dintre cele mai accesibile locuințe din Europa Centrală și de Est, pe fondul creșterii salariilor medii într-un ritm mai accelerat decât al prețurilor rezidențiale în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, locuințele noi din zonele atractive devin tot mai inaccesibile pentru românii cu venituri medii, potrivit unei analize recente Colliers.
Cum evoluează prețurile și accesibilitatea?
În marile orașe din România, prețurile locuințelor cresc semnificativ:
- București: Are o creștere de aproximativ 50% în ultimii cinci ani.
- Cluj-Napoca: Are o creștere spectaculoasă de 80% în aceeași perioadă, și se situează printre cele mai scumpe orașe din țară.
Comparativ, majoritatea orașelor mari din regiune raportează creșteri de 80%-100% în aceeași perioadă.
„Deşi, la nivel general, accesibilitatea locuinţelor în România pare favorabilă, există diferenţe semnificative între segmentele pieţei. Locuinţele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuaţie şi costul finanţării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate. În plus, diferenţa dintre costul unei chirii şi rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În Bucureşti, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varşovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situaţie face ca închirierea să fie o opţiune mai accesibilă decât achiziţia, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuinţe similare,” explică Gabriel Blăniță, Director & Advisory Services la Colliers România.
Chiria versus ipotecă: Este o decizie tot mai evidentă
Diferența dintre costurile de închiriere și cele ale unei ipoteci devine tot mai vizibilă. În București:
- Chiria medie reprezintă 45% din salariul lunar, comparativ cu alte capitale regionale, precum Varșovia sau Bratislava, unde acest procent urcă la 70%.
- Ratele ipotecare sunt considerabil mai mari decât costurile de închiriere, ceea ce face din închiriere o opțiune mai accesibilă pentru mulți români.
Segmentul de închiriere crește
În ultimii ani, piața rezidențială destinată exclusiv închirierilor înregistrează o dezvoltare semnificativă. Dezvoltatorii și investitorii sunt atrași de:
- Stabilitatea randamentelor: Proiectele rezidențiale pentru închiriere oferă venituri constante și sigure pe termen lung.
- Potențialul economic al marilor orașe: Orașe precum București se aliniază tendințelor din piețe similare, precum Praga și Varșovia.
„Perspectivele de creștere a prețurilor, împreună cu avantajele oferite de segmentul de închiriere, generează o schimbare de paradigmă. Proiectele rezidenţiale destinate exclusiv închirierii devin tot mai atractive pentru investitori, datorită stabilităţii şi randamentelor oferite pe termen lung. Potenţialul economic al marilor oraşe din România, în special al Bucureştiului, joacă un rol important în stimularea acestui interes” subliniază Blăniță.