- Piața rezidențială din România începe anul 2025 cu prețuri semnificativ mai mari față de anul trecut, iar Clujul continuă să fie cel mai scump oraș din țară, cu prețuri ce depășesc 3.000 euro/mp util.
- Brașov și Craiova înregistrează creșteri ale prețurilor, de aproximativ 20%, iar Craiova ajunge să depășească orașe mari ca Constanța, Iași și Timișoara.
- Chiar și orașele mai accesibile, cum ar fi Timișoara și Ploiești, observă creșteri ale prețurilor, iar prețul mediu în Ploiești ajunge la 1.155 euro/mp util.
Piața rezidențială din România începe anul cu prețuri semnificativ mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut. După un 2024 care a depășit așteptările, Clujul atinge noi recorduri, iar Craiova și Brașov înregistrează o creștere anuală de aproximativ 20%, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Provocările pieței imobiliare în 2025
„Anul 2025 vine cu provocări: creșterea prețurilor proprietăților nu este susținută de evoluția chiriilor, mai ales pe segmentul rezidențial nou. Modificările fiscale recente au un impact semnificativ, ceea ce impune prudență, iar instabilitatea politică adaugă un plus de incertitudine. Totuși, cererea pentru locuințe rămâne ridicată și continuăm să ne aflăm într-o perioadă favorabilă pentru achiziții, dar cu condiția să ne facem analize financiare riguroase și să nu cheltuim mai mult decât ne permitem. 2025 are toate ingredientele pentru a fi un an al oportunităților de moment, în care va fi esențial să monitorizăm piața, având în vedere că nu excludem campanii și promoții din partea dezvoltatorilor în funcție de evoluția vânzărilor,” a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din România
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din România și în 2025, atingând pragul de 3.000 euro/mp util mai rapid decât se anticipase. Astfel, pentru un apartament cu două camere și o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, cumpărătorii trebuie să plătească, în medie, suma de 156.000 de euro. Comparativ cu anul trecut, aceștia ar fi plătit aproape 134.800 de euro, ceea ce reprezintă o diferență de 21.200 de euro.
Brașov continuă să fie scump, iar Craiova surprinde cu creșteri rapide
Brașovul se menține, la începutul acestui an, pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe orașe din România. Prețul mediu pentru apartamente ajunge la 2.083 euro/mp util, cu 22% mai mult decât media națională. Apartamentele din Brașov s-au scumpit cu aproape 20% în ultimul an. Locuințele noi, finalizate în ultimii cinci ani, au prețuri și mai ridicate, ajungând, în medie, la 2.458 euro/mp util.
În Craiova, prețurile au explodat, iar apartamentele se vând acum, în medie, cu 1.819 euro/mp util. Orașul a înregistrat o creștere de 20% într-un singur an și a depășit orașe din prima linie, cum ar fi Constanța, Iași și Timișoara.
Cum arată piața imobiliară în alte orașe?
În Sibiu, prețurile apartamentelor cresc cu 18% în ultimul an, iar acum prețul mediu ajunge la 1.777 euro/mp util. În Constanța, prețul mediu pentru apartamente este de 1.766 euro/mp util, cu o creștere de aproape 14% față de anul trecut.
Iașiul depășește pragul de 1.700 euro/mp util și începe 2025 cu o medie de 1.737 euro/mp util. În Timișoara, prețul mediu ajunge la 1.700 euro/mp util, iar apartamentele cu două camere costă, în medie, 88.400 de euro, comparativ cu 78.400 de euro în prima parte a anului trecut. În Oradea, prețul mediu este de 1.635 euro/mp util, iar în Ploiești creșterile prețurilor au fost mai lente, ajungând la 1.155 euro/mp util.