- Calea Victoriei din București urcă două poziții, ajungând pe locul 38 în clasamentul mondial al arterelor comerciale scumpe.
- Chiriile pe Calea Victoriei au crescut cu 9% în ultimul an, atingând 60 euro/mp/lună.
- Milano, New York și Londra domină topul global al celor mai scumpe artere comerciale.
Calea Victoriei, principala arteră comercială din București, u două poziții, ajungând pe locul 38 în clasamentul celor mai scumpe destinații comerciale din lume, conform raportului “Main Streets Across the World” realizat de Cushman & Wakefield. Această ascensiune are loc în contextul în care chiriile pe această stradă au crescut cu 9% față de anul trecut. Chiria ajungând la 60 euro/mp/lună. Această rată de creștere plasează Bucureștiul pe locul 7 în lume în ceea ce privește creșterea chiriilor din ultimele 12 luni.
În Europa, Bucureștiul ocupă locul 23, la egalitate cu Ljubljana, însă este depășit de capitale precum Praga (225 euro/mp/lună), Budapesta (140 euro/mp/lună) sau Belgrad (90 euro/mp/lună). Totuși, nivelul chiriilor din București este mai mare decât în Sofia (57 euro/mp/lună) sau Bratislava (45 euro/mp/lună), ceea ce arată o evoluție pozitivă a pieței locale, scrie ZF.
Performanța pieței de retail din București
Potrivit Danei Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox, retailul de lux din București continuă să atragă interesul brandurilor internaționale. Dezvoltatorii investesc în noi facilități care vizează acest segment. Deși creșterea chiriilor este semnificativă, acestea rămân încă sub nivelul altor capitale din regiune.
Context global al pieței comerciale
La nivel mondial, Via Montenapoleone din Milano a devenit cea mai scumpă destinație de retail, cu 1.667 euro/mp/lună, detronând Fifth Avenue din New York (1.628 euro/mp/lună). Londra, prin New Bond Street (1.434 euro/mp/lună), ocupă locul trei, în timp ce Champs-Elysees din Paris completează topul cu 1.043 euro/mp/lună.
În total, 57% dintre piețele analizate au înregistrat o creștere a chiriilor în ultimul an, în ciuda condițiilor economice globale dificile. Creșterea a fost susținută de revenirea puternică a pieței americane, care a raportat un avans de aproape 11% la nivelul chiriilor, comparativ cu 3,5% în Europa.