- Radu Vona este CEO-ul Gynda Gourmet.
- Radu Vona face business de 19 ani.
- Radu Vona deschide Must Bistro în 7 iunie.
- Radu Vona are un portofoliu cu +150 de profesioniști.
- Radu Vona face mentorat în domeniul ospitalității.
- Radu Vona ține și cursuri online.
- Industria ospitalităţii are potenţialul de a ajunge la 10% din PIB.
- În 2024, HoReCa a avut o contribuție de 6% la formarea PIB.
60% dintre restaurante se închid în primul an, 80% în primii 5 ani.
Radu Vona, CEO-ul Gynda Gourmet e în business de 19 ani, ca antreprenor, consultant și oaspete. După deschiderea restaurantul BOSCO – Gourmet Nest, cu o investiție de 2 milioane de euro, urmează Must Bistro, care are deschiderea în 7 iunie.
Ce spune Radu Vona, CEO, Gynda Gourmet?
„Must este un restaurant de zi cu zi, adresat tuturor tipurilor de consumatori, care sunt pasionați de mâncare, care caută gust, bogăție, care caută să aibă o experiență bogată în gust, să spun așa. Mast este un restaurant cu o suprafață de 124 de metri pătrați. Cam aproximativ 5 luni a durat construcția sa și investiția s-a ridicat în jurul valorii de 450.000 de euro. Avem la interior undeva în jurul a 44 de locuri, iar terasa exterioră este de 30 de locuri. Restaurantul este situat în inima Bucureștiului, în zona piața Amzei.
Meniul este unul echilibrat cu preparate din bucătăria internațională. Folosim tehnici moderne de gătit și am accentuat această parte de gusturi familiare pentru români. Poate discutăm de preparate din bucătăria franceză, din bucătăria italiană, din bucătăria americană și influență din zona nordică. Sunt fel și fel de preparate care, sigur, vor fi pe gustul vostru, dar nu vreau să dezvălui niciun secret până în momentul în care deschidem și sunt convins că toată lumea va aprecia gustul.
Unul dintre lucrurile pe care oricare dintre restaurante le poate face pentru a își mări șansele de succes este să aibă un plan de afaceri, o strategie de lucru și un estimat de amortizare a investiției. Astfel, atunci când încep, să știu cum își gestionează fluxul de capital. Ei, pentru asta avem nevoie de la autorități, în primul rând, de predictibilitate. Predictibilitate fiscală și predictibilitate legislativă. Aceste două sunt elemente care sunt absolut necesare pentru previzionarea în timp a fluxului de capital. Ei, pentru asta e dificil să înțelegem ce va fi peste un an de zile când există această incertitudine, fie că este vorba despre factori economici, politici sau care țin de sistemul de taxare.
Totodată, în procesul de deschidere a unui restaurant, o provocare reprezintă și această etapă de autorizare. Iar, în vederea ușurării acestui proces de autorizare, ar fi util ca autoritățile să dezvolte un sistem digitalizat care să nu mai necesite așa de mari timpi de procesarea datelor, de procesarea documentelor și de răspuns în unele cazuri. Pentru că discutăm de perioade care se pot lungi la câteva luni sau cine știe în funcție de autoritatea emitentă a vizelor de funcționare”, spune el.
