- Președintele României promite că TVA-ul nu va crește.
- Reprezentanții HoReCa salută reacția rapidă de la Cotroceni.
- Guvernul asigură că menține fiscalitatea stabilă.
- Sectorul HoReCa pierde 35% din profitabilitate în 2024.
- Antreprenorii din HoReCa au o scădere medie de 12% a cifrei de afaceri.
- Federația HoReCa spun că 40% dintre firme sunt la limita falimentului.
- FPIOR afirmă că TVA-ul mic încurajează investițiile pe long-term.
- Experții din industrie susțin că predictibilitatea fiscală salvează job-uri.
- Germania și Polonia aplică cote reduse de TVA pentru ospitalitate.
- FPIOR solicită menținerea TVA-ului actual pentru stabilitate economică.
- Federația reprezintă peste 1.000 de firme și 26.000 de angajați din HoReCa.
Industria ospitalității răsuflă ușurată: TVA-ul nu va crește, promite președintele României, după consultările de la Cotroceni cu reprezentanții HoReCa.
După un an 2024 în care sectorul pierde peste 35% din profitabilitate și înregistrează o scădere medie de 12% a cifrei de afaceri, orice veste despre taxe ridică semnale de alarmă.
Cu 40% dintre firme la limita supraviețuirii, predictibilitatea fiscală devine esențială. Federația HoReCa avertizează că un TVA ridicat nu aduce soluții, ci riscuri de colaps în lanț.
Ce spune Dragoș Panait, consultant, HoReCa?
„Există un impact asupra deciziilor de investiții, bineînțeles. Ne uităm la o incertitudine în calcul de rentabilitate. Investitorii își bazează deciziile pe proiecții financiare, pe termen mediu și lung. Iar, dacă impozitele și taxele, sau orice nu înseamnă pentru noi reglementări fiscale, se modifică frecvent sau imprevizibil, bineînțeles că există o formă de nesiguranță mai departe. Există o creștere a riscului perceput, există un risc de țară pentru această stabilitate pe care încă nu o vedem. Ne uităm mai departe către blocarea sau amânarea unor investiții. Mulți investitori, cum spunem noi, se uită ca să stea puțin pe bară, să nu investească momentan pentru această instabilitate fiscală pe care o avem.
Există un impact asupra deciziilor de angajare. Ne uităm în zona de recrutare și de HR, unde costurile salariale practic devin imprevizibile. Există un risc crescut pentru partea de informalitate a lucrurilor și ne uităm la angajări care sunt încă neoficial făcute sau part-time și nu putem să avem o creștere a unor salarii pentru că fiecare investitor dorește să-și protejeze acel cashflow. Există o inhibare mai departe pe această zonă a angajărilor sezoniere care, la fel, afectează din perspectiva impredictibilității.
Ce soluții vedem în lucrul acesta și observăm astăzi? Ne uităm către o consultanță reală cu industria și, practic, să existe o înțelegere a mediului politic și să discute cu industria noastră. Trebuie să existe o perioadă de tranziție pentru orice fel de modificări făcute. După cum ne-am mutat în ultimii ani, toate schimbările sunt făcute așa de pe-o zi pe alta, rapid, și suntem destul de mult afectați. Și trebuie o stabilire a unui cadru fiscal pe termen mediu și ne uităm către niște stimulente fiscale pe termen lung pentru o investiție în turismul sustenabil.
Sigur, ne uităm către o stabilitate fiscală și o predictibilitate legislativă. Aici, orice ce înseamnă politic și fiscal, trebuie să fie stabile și să evite modificările, cum spuneam și mai devreme, frecvente ale legislației. Ne uităm, sau așteptăm, să spunem mai exact, către niște stimulente fiscale pentru investiții și pentru sustenabilitate. Ne uităm astăzi la destul de multe investiții făcute în tehnologiile verzi. Este nevoie de un sprijin din ce în ce mai profund în partea de formare și de recrutare a personalului prin toate aceste școli și educație duală.
Ne uităm către soluții pe termen mediu pentru această creștere a profitabilității și ne uităm aici, să spunem, la partea de diversificare a serviciilor și să ne adaptăm la cerințele pieței. Observăm destul de multe locații care se deschid într-o această zonă de QSR, pe Quick Service Restaurants. Ne uităm pe implementarea tehnologiilor pentru eficiență operațională. Sigur că există o micșorare a personalului pe care o avem în locații, dar este important să tehnologizăm tot ceea ce avem și să fie această investiție pe care v-o spuneam și mai devreme ca și în personal și retenția acestuia în piața de lucru”, spune el.
