Cum va influența „ordonanța trenuleț“ prețurile alimentelor și ce impact are asupra inflației?

Radu Timiş junior, CEO Cris-Tim

„Ordonanţa trenuleţ“ a guvernului Ciolacu 2 determină creşteri de costuri pentru companiile din industria alimentară. Companiile transferă aceste costuri către clienţi prin scumpirea produselor. Ele menţin salariile angajaţilor la acelaşi nivel sau evită reducerea acestora. Radu Timiş Jr, CEO al Cris-Tim, afirmă că acesta este impactul ordonanţei asupra economiei, scrie ZF.

Cum influenţează eliminarea facilităţilor preţurile alimentelor şi ce scumpiri ne aşteaptă?

“Va însemna inflaţie mai mare la toate produsele alimentare, cu procente cuprinse între 5 şi 10% în funcţie de tipul de aliment. La carne va fi de 5-6%, pentru că impactul eliminării facilităţilor este uriaş, iar între a alege să stopăm proiecte de investiţii sau să pierdem ori să demotivăm oameni, preferăm să dăm o mică scumpire şi să mergem înainte“, spune pentru ZF, Radu Timiş Jr, CEO al Cris-Tim. Chiar şi în 2024, preţurile mărfu­rilor alimentare cresc cu 5%, potrivit datelor INS.

Câți angajați are Cris-Tim?

Cris-Tim activează pe mai multe pieţe, care includ mezeluri, lactate, turism şi vin. Producţia de mezeluri constituie cel mai important segment de business pentru grup şi asigură cea mai mare parte din cifra de afaceri. Ready-meal-urile şi lactatele ocupă locurile următoare. Compania are aproximativ 2.500 de angajaţi.

Ce avertizează sindicatele?

Sindicatele din industria alimentară, reunite în federaţia Sindalimenta, avertizează că prevederile ordonanţei conduc la falimentul unor firme, pierderi salariale pentru angajaţi şi scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti.

Radu Timiş Jr. afirmă că, pe lângă impactul ordonanţei, firmele se confruntă cu o creştere de aproximativ 40% a preţurilor la energie electrică faţă de anul trecut, iar gazul costă cu 100% mai mult.

Exit mobile version