O nouă tehnologie poate transforma deșerturile în grădini de legume. Se numește Agrivoltaică și este o combinație între agricultură și panourile solare. Practic, recolta crește la umbra panourilor solare. Și astfel, nimerești doi iepuri dintr-o lovitură: cultivi mâncare și produci energie electrică.
“Aici, la soare, reducem stresul datorat temperaturii, cu plantele care cresc la umbra panourilor de deasupra iar irigarea recoltei într-un mediu umbrit, față de irigarea în câmp deschis, ca în agricultura tradițională, apa rămâne în sol mai mult, ceea ce înseamnă că plantele rămân vii și sănătoase mai mult timp și putem administra mai bine resuresele de apă.”, a povestit Greg Barron-Gafford, cercetător la University of Arizona.
Tehnologia presupune adăugarea unui strat de hidrogel pe spatele panourilor solare, (VO1) care să absoarbă apa din atmosferă, iar căldura radiată de panouri extrage apa din hidrogel și o direcționează către plante. În plus, hidrogelul de pe panouri crește eficiența acestora cu 9%. Dar creșterea plantelor la umbră are și alte avantaje.
“Plantele dintr-un mediu umbrit, ca în agrivoltaică, tind să se întindă ca să prindă mai multă lumină solară, ceea ce duce la frunze mai mari. Iată diferența între o frunză din agrivoltaic și una dintr-un mediu de creștere tradițional. E foarte bine, pentru că dacă recoltezi frunze pentru hrană, ai nevoie de o plantă mai mare.”, a mai adăugat Greg Barron-Gafford, cercetător la University of Arizona.
Cu această tehnologie, cercetătorii saudiți au reușit să crească spanac în aerul fierbinte al deșertului. Iar Byron, fermier din Colorado, care a testat sistemul, își propune să le arate și altor fermieri beneficiile tehnologiei Agrivoltaice.
“Vor fi zone unde vom pregăti tinerii fermieri pentru agrivoltaic, să creăm o nouă meserie, să trimitem tinerii fermieri la alte zone solare. Intenția nostră este să-i facem pe alții să replice ce facem aici și pentru asta avem nevoie ca următoarele generații să înțeleagă cum să o facă.”, a declarat Byron Kominek, fermier.