Iese soarele și pe strada noastră. Datele centralizate de ZF pentru Atlasul de Business al României, arată că în perioada 2020 – aprilie 2022 au primit avize sau contracte de racordare la reţea peste 2.300 MW în proiecte de energie solară de mari dimensiuni. La aceşti MW se adaugă proiectele persoanelor fizice sau micilor companii, cei care deodată s-au transformat în mici producători de energie, un club cu circa 14.000 de membri la finalul anului trecut.
Şi, deşi în acest moment, pe datele publice ale Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport, capacitatea parcurilor eoliene în dezvoltare o depăşeşte pe cea a proiectelor solare, raportul se va modifica în mod cert, spun specialiștii din domeniu. În prezent, pe plan local sunt circa 3.000 MW în proiecte eoliene şi circa 1.300 MW în proiecte solare, dar faţă de primul val de investiţii, derulat în anii 2009-2014, acum proiectele de energie solară vor fi dominante.
Ţinând cont de investiţia necesară pe fiecare MW de capacitate, în următorii ani investiţiile în proiectele de energie solară ar putea ajunge la 5,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF. Statisticile europene arată că în 2025 România ar putea avea printre cei mai mulţi angajaţi în domeniul energiei solare la nivel european, urmând să intre în aceeaşi ligă cu economii majore precum Germania, Franţa şi Polonia. Într-un scenariu optimist, numărul de locuri de muncă rezultate din dezvoltarea proiectelor de energie solară s-ar putea ridica la peste 54.000 de joburi.
Mergem la Zoltan Nagy-Bege, Vicepresedintele ANRE.
“Categoric nu, parcurile solare nu au o eficiență mai mare decât cele eoliene, dar trebuie să constatăm că energia solară, în decursul timpului a devenit una dintre cele mai ieftine, dacă nu cea mai ieftină din punct de vedere investițional în acest moment.
Dacă în perioada 2010-2016, când a fost primul val de regenerabile în România, s-au construit aproape 1.300 MW de parcuri fotovoltaice la un cost de undeva la 1,5 – 2 milioane de euro pe MW, în acest moment costul unui MW de parc fotovoltaic poate să coboare chiar până la 500.000 de euro. Deci o treime sau un sfert din valorile de acum 10 ani.”, a povestit Zoltan Nagy-Bege, Vicepresedintele ANRE.