Ziua Constituției României – simbolul democrației sărbătorit în 8 decembrie

Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale din Romania (CCR) participa la o sedinta, la sediul institutiei, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, marti, 21 ianuarie 2014. LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO

Ziua Constituției României este celebrată anual pe 8 decembrie, marchează un moment esențial din istoria modernă a țării. Constituția, adoptată în urma Revoluției din 1989, stabilește cadrul legal și democratic al statului român, garantând drepturile și obligațiile cetățenilor.

Cum a fost elaborată Constituția?

Procesul de redactare a noii Constituții a durat un an și jumătate. Prima întrunire a Adunării Constituante are loc pe 11 iunie 1990, sub coordonarea Comisiei Constituționale conduse de Antonie Iorgovan. Comisia este alcătuită din 23 de parlamentari și cinci experți juridici. Între iunie 1990 și februarie 1991, proiectul Constituției este redactat și dezbătut.

Pe 21 noiembrie 1991, proiectul este adoptat de Adunarea Constituantă cu 414 voturi pentru și 95 împotrivă. Ulterior, este supus unui referendum național pe 8 decembrie 1991, în urma căruia 77,3% dintre cei 10.948.468 de participanți votează în favoarea adoptării.

Ce înseamnă Constituția pentru români?

Constituția României reprezintă fundamentul legal al statului modern, reglementând structura guvernului, drepturile și obligațiile cetățenilor și procesul de adoptare a legilor. Este cea de-a șaptea constituție permanentă din istoria modernă a țării și prima adoptată după Revoluția din 1989.

Exit mobile version