- Trump retrage SUA din OMS și acuză organizația de gestionare defectuoasă a pandemiei și de impunerea unor contribuții financiare inechitabile.
- Biden anulează retragerea imediat după preluarea mandatului pentru a menține accesul SUA la datele OMS și la cooperarea internațională în domeniul sănătății.
- Republicanii resping tratatul pandemic și susțin că impune reguli obligatorii care afectează suveranitatea națională a SUA.
Președintele Trump retrage Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), o decizie care, potrivit experților în sănătate publică, afectează statutul global al SUA și complică gestionarea viitoarelor pandemii, scrie ZF.
Ordinul executiv este semnat la opt ore după depunerea jurământului. Trump invocă „gestionarea defectuoasă a pandemiei de COVID-19” și „plăți nedrepte” impuse SUA, comparativ cu contribuția Chinei.
Decizia nu este surprinzătoare. Încă din 2020, preşedintele Trump a criticat frecvent OMS pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus şi a ameninţat că va tăia finanţarea americană. În iulie 2020, el a început procesul formal de retragere a Statelor Unite din organizaţie.
Dacă SUA părăsesc OMS, CDC pierde accesul la datele globale ale organizației, esențiale pentru gestionarea crizelor sanitare. De exemplu, în 2020, secvența genetică a noului coronavirus, transmisă de China către OMS, ajunge rapid la celelalte țări.
OMS este criticată recent de conservatori pentru inițiativa unui „tratat privind pandemia”, care vizează îmbunătățirea pregătirii globale, reguli obligatorii și schimb rapid de date. Negocierile eșuează anul trecut, iar unii republicani consideră inițiativa o amenințare la suveranitatea SUA.