Rusia oprește, prin Gazprom, livrările de gaz către Austria. Ce se-ntâmplă cu Europa?

Grupul OMV avertizează că de sâmbătă, 16 noiembrie, Gazprom nu mai furnizează gaze către Austria. Livrările de la ruși nu respectau nici înainte termenele de livrare.

În 14 noiembrie, OMV a câștigat un proces de arbitraj împotriva Gazprom pentru 230 de milioane de euro. Procesul a fost intentat de Viena din cauza livrărilor neregulate de gaze și a încetării lor complete în septembrie 2022, când Kremlinul spera să înghețe Europa.

Gazprom a refuzat să plătească, astfel OMV i-a anunțat că nu va mai plăti gazul livrat de Gazprom.

În 15 octombrie, OMV a primit o scrisoare de la Gazprom Export care spunea că livrările de gaze naturale, conform contractului existent, vor fi oprite complet.

În 16 noiembrie, Gazprom a întrerupt livrările de gaz către Austria, cel mai vechi și cel mai mare client al său din UE dintre cei rămași.

Prin asta, practiv, se oprește colaborarea strânsă a Austriei cu Rusia în ceea ce privește importurile de gaze, care datează încă din 1968.

Viena e pregătită să rupă contractul cu Rusia

OMV spune că, de la începutul războiului Rusia-Ucraina, și-a făcut rezerve și a găsit alte surse de aprovizionare cu gaze non-rusești.

„Aceste e scenariul pentru care ne-am pregătit de la începutul războiului din Ucraina. Depozitele de gaze sunt pline și nimeni nu va îngheța iarna aceasta, în nicio casă nu va fi frig, spune cancelarul Karl Nehammer.

Prin oprirea livrărilor de gaz către Austria, Gazprom a încălca termenii contractului, valabil până în 2040. Iar asta a oferit Austriei un pretext formal pentru o ieșire rapidă și curată din punct de vedere legal din contract. Astfel și-a croit drumul pentru a scăpa rapid și sigur de dependența de Rusia în ceea ce privește importurile de gaze.

Cum reacționează piața europeană de gaze?

Prețurile gazelor europene ajungeau joi la cele mai ridicate niveluri dintr-un an. Contractele futures pe indicele de referință european, TTF, au crescut cu 5%, până la 46 de euro pe megawat oră, la începutul tranzacțiilor din Amsterdam.

TTS închide ultima ședință de tranzacționare cu un plus de 0,71% până la un preț de 46,5 €/MWH.

Piața europeană de gaz a fost  sensibilă la întreruperea aprovizionării, de când Rusia a început să reducă livrările către Europa în 2021, înainte de invazia în Ucraina. În ultimii ani, evenimentele care perturbă sau amenință să perturbe livrările globale de gaze au dus la schimbări bruște ale prețurilor în Europa.

Austria și Slovacia mai primesc gaz rusesc prin Ucraina, datorită unui acord de tranzit ccare expiră la sfârșitul anului. Ruta prin Ucraina este una dintre cele două rute rusești care aprovizionează Europa cu gaz și reprezintă aproximativ 5% din importurile anuale de gaze ale UE.

Analiştii avertizează că volumele care trec prin ruta de tranzit din Ucraina s-ar putea înjumătăţi dacă Gazprom va opri aprovizionarea din cauza deciziei OMV, scrie Financial Times.

Exit mobile version