- Miniștrii de interne ai Uniunii Europene aprobă aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, din 1 ianuarie 2025.
- Austria și Olanda au renunțat la vetoul pe care l-au menținut în ultimii doi ani.
- Austria a anunțat săptămâna trecută că nu va mai bloca aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen.
Este oficial! România și Bulgaria intră în spațiul Schengen din 1 ianuarie 2025, anunță Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, într-o postare pe X.
România și Bulgaria obțin acces complet la zona fără pașapoarte a UE anul viitor, după un efort îndelungat de aproape două decenii, care contribuie la stimularea economiilor lor aflate în dificultate.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.
Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.
Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.
A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether 🇪🇺🇷🇴🇧🇬 pic.twitter.com/lcgMFCWK69— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
„Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă”, anunță președinția ungară a Consiliul UE pe X.
Declarația Comisiei Europene cu ocazia aderării complete a Bulgariei și României la spațiul Schengen:
„Acest pas important finalizează integrarea completă a celor două țări în spațiul Schengen. Nu doar că întărește spațiul Schengen, dar va consolida și piața internă, va stimula călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust sporește unitatea UE și face Uniunea mai puternică la nivel global.
Decizia de astăzi înseamnă că, de la 1 ianuarie 2025, cetățenii vor putea călători fără controale la frontierele terestre către și între Bulgaria și România.
Din decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să primească România și Bulgaria în spațiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a regulilor Schengen din 31 martie 2024. La acea dată, controalele la frontierele interne aeriene și maritime au fost eliminate, iar regulile Schengen au început să se aplice, inclusiv în ceea ce privește emiterea vizelor Schengen.
Ambele țări vor sprijini în continuare eforturile europene comune pentru a aborda securitatea la frontierele externe ale UE și pentru a face față provocărilor migrației. Comisia va continua, de asemenea, să ofere sprijin financiar și asistență prin Frontex pentru ambele state membre.
Cu Bulgaria și România acum parte completă a spațiului Schengen, facem un alt pas crucial pentru a construi o Uniune puternică și conectată.”
‼ DEAL! Interior ministers have just adopted a decision to lift internal land border controls with and between Bulgaria and Romania from 1 January 2025. A great victory for Bulgaria, Romania, and all of Europe!#HU24EU
🇭🇺🇪🇺 pic.twitter.com/b2rVO45vZV— Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024 (@HU24EU) December 12, 2024
Bursa de Valori București deschide azi pe plus, iar după anunț trece pe minus. La momentul publicării articolului, BET se depreciază cu -0.23%.
Care sunt avantajele spațiului Schengen?
Signed and sealed — dear Bulgarian and Romanian friends, welcome to the Schengen zone! 🥳 pic.twitter.com/QJbCqLcLYx
— Hungarian Presidency of the Council of the EU 2024 (@HU24EU) December 12, 2024
Spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membrefără a fi supuse controalelor la frontieră. În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta. Se estimează că europenii efectuează anual 1,25 miliarde de călătorii în interiorul spațiului Schengen, ceea ce aduce de asemenea beneficii considerabile turismului și sectorului cultural. 3,5 milioane de persoane trec zilnic frontierele interne. Sunt cam 1,25 miliarde de călătorii în fiecare an.
Ce țări fac parte din spațiul Schengen?
În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări:
- 23 dintre cele 27 de state membre ale UE
- toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția)
La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen.
La 30 decembrie 2023 Consiliul a convenit să elimine controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România. Ambele state membre aplică integral acquis-ul Schengen de la 31 martie 2024. De la această dată vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. După această primă etapă, Consiliul ar trebui să ia o nouă decizie pentru a stabili o dată de eliminare a controalelor la frontierele terestre interne.
Controalele la frontierele interne cu Ciprul nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.
Cât a pierdut economia României?
România pierde 200 de milioane de euro pe lună. Acesta era potențialul de creștere a PIB-ului dacă, în 2011, primea undă verde pentru Schengen. Datele provin dintr-o analiză realizată de una dintre cele patru mari firme de audit din lume, citată de Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
Schengen la timpul potrivit ar fi adus 25 de miliarde de euro la PIB. Din 2011, când România îndeplinise deja criteriile de aderare la Schengen, PIB-ul ar fi putut crește cu 25 de miliarde de euro.
România pierde 24 mld. euro pentru că este ţinută în afara Schengen, iar Bulgaria pierde 7 mld. euro. Peste 30 mld. euro pierd cumulat cele două ţări pentru că sunt ţinute în afara spaţiului Schengen, deşi îndeplinesc criteriile de aderare de 12 ani, spune Sergei Stanishev, fost prim-ministru al Bulgariei şi actual europarlamentar, la o conferinţă anuală organizată de publicaţia britanică The Economist.