Regulamentul Uniunii Europene împotriva defrișărilor aduce noi riscuri și amenzi de 4% pentru companii

În 2023, Uniunea Europeană adoptă Regulamentul nr. 1115, care vizează prevenirea introducerii pe piața europeană a produselor legate de defrișări și degradarea pădurilor, scrie ZF.

Acesta abrogă Regulamentul nr. 995/2010 și are ca scop protejarea pădurilor și reducerea impactului negativ al defrișărilor asupra mediului.

Care sunt produsele vizate?

Regulamentul se aplică unor produse esențiale, precum ulei de palmier, soia, cafea, cacao, lemn, carne de vită și unele produse derivate (ex: ciocolată, anvelope, cărți).

Operatorii care introduc aceste produse pe piața UE trebuie să furnizeze informații detaliate despre lanțul de aprovizionare și să asigure trasabilitatea acestora pentru a demonstra că nu provin din terenuri recent defrișate sau nu contribuie la degradarea pădurilor.

Regulamentul obligă implementarea unui sistem de diligență

Unul dintre aspectele cheie ale Regulamentului este obligația operatorilor de a implementa un sistem de diligență.

Acesta trebuie să includă evaluarea riscurilor, măsuri de atenuare a riscurilor, verificarea conformității și depunerea unei declarații în acest scop.

În caz de nerespectare, autoritățile pot impune sancțiuni severe, inclusiv amenzi, confiscări de produse și interdicții de comercializare.

Comisia Europeană propune o amânare în aplicarea Regulamentului

Regulamentul a intrat în vigoare pe 29 iunie 2023, iar aplicarea sa era prevăzută pentru 30 decembrie 2024.

Din cauza dificultății de conformare, statele membre UE, țările non-UE și comercianții au solicitat o amânare. Comisia Europeană propune o amânare de 12 luni, până la 30 decembrie 2025, pentru companiile mari și până la 30 decembrie 2026 pentru microîntreprinderi și IMM-uri.

Care sunt modificările categoriilor de risc?

Parlamentul European votează pentru modificarea regulamentului și introduce o nouă categorie de țări „fără risc”, pe lângă cele existente de „risc scăzut”, „risc standard” și „risc ridicat”. Dosarul este trimis la comitet pentru negocieri, iar aprobarea finală depinde de Consiliul Uniunii Europene și de Parlamentul European.

Există un risc semnificativ ca produsele din țări „cu risc” să fie transportate prin țări „fără risc” pentru a modifica originea acestora. Acest lucru poate duce la indicarea falsă a originii în declarațiile vamale, iar importatorii trebuie să fie extrem de vigilenți în verificarea acestora.

Care sunt recomandările pentru importatori?

Se recomandă ca importatorii de produse vizate de regulament să valorifice perioada de amânare pentru a se familiariza cu cerințele și a implementa sistemele necesare, ca să evite astfel riscul de amenzi și confiscări.

Exit mobile version