- PSD, PNL, USR şi UDMR fac calcule şi duc negocieri în acest moment pentru formarea unui guvern care să administreze bugetul de 115 mld. euro al României din 2025.
- Anul 2025 va fi un an complicat pentru viitorul guvern, dar sunt factori care să contracareze riscurile: vor fi daţi în folosinţă 120 km de autostradă, 10 mld. euro de fonduri europene și intrarea în Schengen, scrie ZF.
- Riscurile sunt contrabalansate de fluxul de fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi fondurile clasice.
PSD, PNL, USR şi UDMR fac calcule şi duc negocieri în acest moment pentru formarea unui guvern care să administreze bugetul de 115 mld. euro al României din 2025. Necunoscutele din 2025 sunt evoluţia economiei şi reducerea deficitului bugetar. Care sunt sunt elementele care să contrabalanseze riscurile? Vor fi daţi în folosinţă 120 km de autostradă (400 în următorii ani), vor fi atrase circa 10 miliarde de euro fonduri europene (aproape 100 miliarde disponibile în următorii cinci ani), iar guvernul derulează mai multe scheme de ajutor de stat: IMM Invest, Start-up Nation, schema de ajutor pentru investiţiile cu impact major.
Care este coaliția de guvernare până în prezent?
PSD, PNL, USR şi UDMR fac calcule şi duc negocieri pentru formarea unui guvern care să administreze bugetul de 115 mld. euro al României din 2025. Nu este clar în acest moment cine va fi premierul şi cum va fi format guvernul. Până în prezent, PSD este singurul partid care transmite cerinţe specifice: continuarea plafonării unor preţuri, programele de reindustrializare sau menţinerea investiţiilor publice la peste 100 miliarde de lei anual.
Ideea unei coaliţii a partidelor proeuropene şi euroatlantice era acum o lună de domeniul fantasticului în România şi o situaţie cu care se confruntau mai degrabă ţări precum Georgia şi Republica Moldova. În urma şocurilor administrate la alegeri, partidele cu retorică antioccidentală obţin mai bine de o treime din scaunele parlamentare, iar partidele mainstream au scoruri mai mici decât în mod normal, scrie ZF.
Scorurile mici ale partidelor tradiţionale vin mai degrabă ca urmare a unei prezenţe mari la vot, decât a voturilor primite. Partidul Social Democrat a avut 2 milioane de voturi, cu 300.000 mai multe decât în 2020, dar procentual scade de la 29% la 23%, pentru că în 2020 au ieşit 7 milioane de persoane la vot, iar acum 9,5 milioane.
În aceste condiţii, partidele tradiţionale sunt în situaţia în care nu mai fac majorităţi confortabile, cum era cazul PSD-PNL în legislatura trecută. Acum, fără UDMR şi minorităţi nu se poate forma o majoritate.
Cum va arăta anul 2025, indifrent de guvernare?
Anul 2025 nu va fi uşor pentru nicio guvernare. Riscurile sunt contrabalansate de fluxul de fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) şi fondurile clasice. Sunt aşteptaţi aproape 120 km de autostradă, cea mai mare parte din Autostrada Moldovei, să fie daţi în folosinţă, și este cel mai bun an din ultimii 13 din acest punct de vedere. 2025 poate fi cel mai bun an pentru investiţiile în capacităţi noi de producţie de energie, după 1992: aproape 2.854 MW.
Provocările sunt legate de reducerea deficitului bugetar, o măsură necesară pentru a menţine credibilitatea finanţatorilor României, care ar însemna creşterea veniturilor şi frânarea cheltuielilor bugetare.
Creşterea economică este sub semnul întrebării, în condiţiile în care şi în 2024 economia a mers mai slab decât aşteptările. Baza creşterii economice din 2025 stă în evoluţia pieţelor vestice, în special zona euro cu Germania vioara întâi, care să revigoreze industria şi să antreneze exporturile.