ECOFIN aprobă planul bugetar structural al României. Cristian Hostiuc, director editorial, ZF, pentru Aleph Business: România are nevoie de o creștere economică de peste 5% pe an pentru a reduce deficitul, ceea ce este dificil fără reforme și investiții private

Consiliul adoptă recomandările ce privesc planul bugetar-structural pe termen mediu al României și traiectoria corectivă în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv în reuniunea ECOFIN de marți, la Bruxelles, scrie ZF.

În cadrul reuniunii, Consiliul aprobă și recomandările pentru planurile bugetar-structurale ale altor 20 de state membre. România, reprezentată de ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, îndeplinește cerințele Regulamentului UE privind guvernanța economică (2024/1263), iar Consiliul acceptă calea de ajustare pe 7 ani, precum și reformele și investițiile propuse.

Cum facem să creștem veniturile guvernamentale într-un ritm mult mai accelerat decât cheltuielile, eventual, fără să modificăm taxele, ca să scădem deficitul?

În primul rând trebuie să ai creștere economică mai mare decât o ai acum. Trebuie să ai o creștere economică de peste 5% pe an, ceea ce, pe o perioadă de șapte ani de zile, dacă ne uităm la ce își propune guvernul, este destul de greu. Trebuie să ai impulsuri economice, astfel încât companiile private să fie determinate să facă investiții. Trebuie să ai o reformă a întregii economii, și aici mă refer la economia de stat, astfel încât poți să aduci o creștere economică de peste 5% pe an, pe o perioadă mai lungă de zile.

Și este foarte greu. Noi ne bucurăm acum că s-a aprobat acest program la ECOFIN, dar dacă ne uităm puțin într-un mod realist, ceea ce a propus guvernul până acum este insuficient pentru reducerea deficitului bugetar pentru acest an și pentru anii următoare. Așa că, și cum spune și în declarația de la ECOFIN, după alegerele prezidențiale, adică după jumătatea anului, vom vedea cum arată perspectivul de taxe și impozite.”, o spune Cristian Hostiuc, director editorial ZF, pentru Aleph Business.

Ce prevede Planul Bugetar Structural Naţional pe Termen mediu şi lung

În afara României, Franța, Spania, Italia și Finlanda solicită extinderea perioadei de ajustare de la 4 la 7 ani.

În cadrul Procedurii de Deficit Excesiv, Belgia, Franța, Italia, Malta, Polonia, România și Slovacia primesc recomandări pentru adoptarea unor măsuri eficiente în maximum șase luni, stabilirea unui termen pentru încheierea procedurii și respectarea unei traiectorii corective care să reducă deficitul sub valoarea de referință.

România trebuie să mențină cheltuielile în limitele prevăzute, cu un plafon anual de creștere a cheltuielilor nete de 5,1% în 2025, 4,9% în 2026, 4,7% în 2027, 4,3% în 2028, 4,2% în 2029 și 3,9% în 2030. Procedura de deficit excesiv trebuie încheiată până în 2030.

În dezbaterea ce privește reducerea poverii administrative pentru mediul de afaceri european, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, susține măsuri extinse, în special pentru IMM-uri, pentru a sprijini competitivitatea economică într-un context global dificil.

Agenda reuniunii ECOFIN include impactul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, prioritățile Președinției poloneze a Consiliului UE, Semestrul European 2025 și adoptarea planurilor revizuite de redresare și reziliență ale Greciei, Ciprului și Spaniei.

Exit mobile version