- Danemarca crește cheltuielile de apărare pentru Groenlanda și alocă cel puțin 1,5 miliarde de dolari pentru echipamente și modernizarea infrastructurii.
- Donald Trump propune din nou cumpărarea Groenlandei, lucru ce provoacă reacții negative din partea liderilor groenlandezi și danezi, scrie ZF.
- Groenlanda, aflată sub administrație daneză de peste 600 de ani, are autonomie din 1979 și opțiunea de independență, conform actului de autoguvernare din 2009.
Danemarca anunță creșterea cheltuielilor pentru apărarea Groenlandei ca reacție la propunerea președintelui ales al SUA, Donald Trump, cu privire la achiziționarea teritoriului, scrie ZF.
Danemarca urmează planul similar care a fost respins în timpul primului mandat al lui Trump.
Cum este folosită investiția de 1,5 miliarde de dolari în apărarea Groenlandei?
Ministrul danez al apărării spune că suma suplimentară ajunge la cel puțin 1,5 miliarde de dolari și este folosită pentru achiziționarea de echipamente de apărare.
Printre acestea se numără două nave de inspecție, două drone cu rază lungă de acțiune și echipaje cu câini de sanie.
Se va aloca mai mult personal Comandamentului Arctic din Nuuk, iar aeroportul Kangerlussuaq va fi modernizat pentru a putea sprijini avioanele de luptă F-35.
Groenlanda este un teritoriu strategic, esențial pentru securitatea SUA
Groenlanda, situată între oceanele Atlantic și Arctic și acoperită în proporție de 80% de gheață, găzduiește o bază militară americană importantă.
Acesta este un teritoriu strategic, iar controlul asupra sa este considerat de Trump esențial pentru securitatea națională a SUA.
Care este reacția Danemarcei și a Groenlandei?
„Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare şi nu vom fi niciodată de vânzare. Nu trebuie să pierdem lupta noastră lungă pentru libertate”, spune Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede.
„Răspunsul meu pentru Trump este acelaşi cu cel al prim ministrului”, spune Viceprim-ministrul danez, Troels Lund Poulsen.
Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani, dar obține autonomie în 1979. Conform actului de autoguvernare din 2009, groenlandezii sunt recunoscuți ca un popor cu dreptul la autodeterminare și au opțiunea de a deveni independenți.