Costul orar al forței de muncă în România crește cu 17% în trimestrul III față de aceeași perioadă din 2023

În trimestrul III din 2024, România raportează o creștere semnificativă a costului orar al forței de muncă, care ajungela 17,12% față de aceeași perioadă din anul precedent, arată datele INS. Evoluția este un indicator al stării economice și reflectă atât inflația crescută, cât și cererea tot mai mare de forță de muncă în diverse sectoare.

Costul orar al forței de muncă este un parametru esențial pentru angajatori și economiști, deoarece poate crea o imagine clară asupra cheltuielilor cu salariile.

Ce sectoare au cele mai mari creșteri?

Față de trimestrul II din 2024, costul orar al forței de muncă crește în majoritatea activităților economice. Cea mai mare creștere e înregistrată în învățământ (43,32%), ca urmare a vacanței școlare și, în consecință, a diminuării timpului efectiv lucrat. Alte sectoare? Activități de spectacole, culturale și recreative (4,38%), sănătate și asistență socială (3,17%).

Față de perioada analizată, cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă sunt înregistrate în intermedieri financiare și asigurări (-9,88%), tranzacții imobiliare (-3,71%) și în informații și comunicații (-3,46%).

Exit mobile version