- The Guardian scrie că decizia Curții Constituționale a fost luată vineri, după ce președintele Klaus Iohannis a declasificat, cu două zile mai devreme, informații care susțineau că Rusia a desfășurat o campanie vastă cuprinzând mii de conturi de social media pentru a-l promova pe Călin Georgescu pe platforme precum TikTok și Telegram.
- CNN scrie că „decizia istorică” înseamnă că turul al doilea, programat pentru duminică, 8 decembrie, când Georgescu s-ar fi confruntat cu rivala sa centristă Elena Lasconi, nu va mai avea loc.
- Sky News scrie că Georgescu a fost văzut ca un outsider în cursă și nu a declarat cheltuieli de campanie, dar a ieșit în frunte în urma primului tur din 24 noiembrie.
Presa internaţională este cu ochii pe România după ce Curtea Constituţională a României (CCR) decide anularea alegerilor prezidenţiale ca urmare a informaţiilor declasificate de Klaus Iohannis care susţin că Rusia a desfăşurat o campanie online pentru a promova un candidat de extremă dreapta.
The Guardian scrie că decizia Curții Constituționale – care este definitivă – a fost luată vineri, după ce președintele Klaus Iohannis a declasificat, cu două zile mai devreme, informații care susțineau că Rusia a desfășurat o campanie vastă cuprinzând mii de conturi de social media pentru a-l promova pe Călin Georgescu pe platforme precum TikTok și Telegram.
În ciuda faptului că este un mare outsider care a declarat zero cheltuieli de campanie, Georgescu a apărut ca favorit pe 24 noiembrie. El urma să se confrunte cu reformista Elena Lasconi, din partea partidului Uniunea Salvați România, într-un al doilea tur de scrutin duminică.
Reuters: Călin Georgescu – care doreşte să pună capăt sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei – s-a clasat pe primul loc în turul întâi, ceea ce a ridicat întrebări
Reuters scrie că CCR a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din ţară, adăugând că întregul proces electoral va trebui să fie reluat. Al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc duminică, dar votul este deja în curs de desfăşurare în secţiile de votare din străinătate.
După ce a fost cotat cu o singură cifră înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie, Călin Georgescu – care doreşte să pună capăt sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei – s-a clasat pe primul loc în turul întâi, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la modul în care o astfel de surpriză a fost posibilă într-un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO. Documente declasificate miercuri de Consiliul Suprem de Securitate al României au declarat că ţara a fost ţinta unor „atacuri ruseşti hibride agresive” în timpul perioadei electorale, scrie Reuters.
Partidele de extremă-dreapta au înregistrat, de asemenea, rezultate bune la alegerile parlamentare de duminica trecută din România, deşi social-democraţii aflaţi la putere au ieşit în fruntea celei mai mari grupări şi speră să formeze un guvern de coaliţie pro-european. Curtea nu a pus sub semnul întrebării integritatea votului parlamentar.
CNN: Decizia de vineri încheie un ciclu electoral tulbure în România, aceeași instanță ordonând săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur
CNN scrie despre România, după ce Curtea Constituţională a anulat primul tur al procesului de alegeri prezidenţiale din 2024, care a fost câştigat la limită de candidatul ultranaţionalist de extremă dreaptă Călin Georgescu, pe fondul acuzaţiilor de interferenţă rusească. CNN scrie că „decizia istorică” înseamnă că turul al doilea, programat pentru duminică, 8 decembrie, când Georgescu s-ar fi confruntat cu rivala sa centristă Elena Lasconi, nu va mai avea loc.
Decizia de vineri încheie un ciclu electoral tulbure în România, aceeaşi instanţă ordonând săptămâna trecută renumărarea voturilor din primul tur.
De asemenea, aceasta vine la doar câteva zile după ce votul a fost afectat de temeri cu privire la interferenţa străină, după ce documente declasificate de la consiliul superior de securitate al României au găsit dovezi de „atacuri ruseşti hibride agresive”.
Sky News: Georgescu a fost văzut ca un outsider în cursă și nu a declarat cheltuieli de campanie, dar a ieșit în frunte în urma primului tur din 24 noiembrie.
Sky News scrie că Georgescu a fost văzut ca un outsider în cursă și nu a declarat cheltuieli de campanie, dar a ieșit în frunte în urma primului tur din 24 noiembrie.
El urma să se confrunte duminică cu Elena Lasconi, pro-UE, din partea partidului Uniunea Salvați România, în turul doi.
Lasconi a criticat decizia instanței, susținând că votul ar fi trebuit să continue și să respecte voința poporului român. În timp ce „propaganda rusă” este o „problemă gravă”, ea a spus că consecințele ar trebui să fie abordate după alegeri libere.
POLITICO: Călin Georgescu a venit de nicăieri acum două săptămâni și a beneficiat de o campanie TikTok similară operațiunilor de influență derulate de Kremlin în Ucraina și Moldova
Politico a reacționat, scriind: Călin Georgescu a venit de nicăieri acum două săptămâni și a câștigat primul tur al alegerilor. Dar el a beneficiat de o campanie TikTok similară operațiunilor de influență derulate de Kremlin în Ucraina și Moldova, potrivit unor documente declasificate ale serviciilor secrete române.
Vineri, după ce a primit mai multe cereri, instanța a declarat într-un comunicat că „anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”.
Decizia va fi extrem de controversată, deoarece atât politicienii de extremă dreaptă, cât și reformiștii liberali consideră că o anulare ar fi o încercare a vechilor partide de încredere – Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta – de a se menține la putere prin manipulări în cadrul sistemului judiciar.