Ce este Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, condusă de un fost şef al Comisiei SRI? Statul are două instituţii cu rol cheie în modul în care se vinde gazul din Marea Neagră

Reuters anunță că OMV a semnat un contract pe 5 ani cu Uniper pentru 15 TWh de gaze (circa 1,4 miliarde de metri cubi) din perimetrul Neptun Deep, extrase din 2027. Acesta este primul contract pentru Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic din România, cu investiții de 4 miliarde de euro și rezerve estimate la 100 miliarde de metri cubi. Jumătate din gaz aparține OMV Petrom, iar contractul semnat reprezintă 3% din partea sa. OMV Petrom și Uniper nu confirmă oficial detaliile tranzacției, scrie ZF.

OMV Petrom acoperă 40% din cererea de gaze a României

OMV Petrom a avut în 2023 un busi­ness de 33,8 mld. lei, astfel că 10% din cifra de afaceri se ridică la 3,4 mld. lei (circa 690 de milioane de euro). Tranzacţia cu Uniper pentru cei 15 TWh pe 5 ani are putea fi eva­luată la circa 750 mil. euro pe toţi cei 5 ani de desfăşurare sau la circa 150 de milioane de euro anual. Singurul comentariu făcut de OMV Petrom pe tema acestui contract a fost următorul, deşi ZF a cerut informaţii privind modalitatea de contractare a gazului din Neptun Deep încă de pe 18 de­cembrie.

„OMV Petrom este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze din România, asi­gu­rând circa 40% din cererea de gaze a ţării, din producţia proprie şi din contracte de cumpărare de gaze. Continuăm să acope­rim necesarul de gaze din România, încer­când totodată să contribuim la securitatea aprovizionării regiunii. Neptun Deep pro­gre­sează conform planului, începerea pro­ducţiei fiind estimată pentru 2027. Având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părţi din volumele care ur­mează să fie produse. Nu comentăm asupra detaliilor comerciale. Compania respectă toate reglementările legale din România“, a comunicat compania.

ANRE confirmă notificarea contractelor pentru gazele din Neptun Deep

Politica comercială a unei companii nu intră sub incidența Legii 544 privind accesul liber la informații de interes public, însă instituțiile statului trebuie să respecte această lege. În cazul comercializării gazului din Marea Neagră, statul are două instituții-cheie: Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

ANRE confirmă că a fost notificată cu privire la contracte bilaterale pentru gazele din Neptun Deep, conform articolului 21 din Legea 256/2018. Totuși, datele contractelor rămân confidențiale, iar ANRE precizează că are doar rol de monitorizare, nu de reglementare. ZF a cerut informații oficiale în 18 decembrie, însă răspunsurile obținute subliniază doar limitările legale ale rolului instituției.

Cine este ANRSPS?

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului României şi coordonarea Secretariatului General al Guvernului, având personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, înfiinţată prin comasarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, instituţii publice care se desfiinţează în 2009. Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale face parte din structurile cu rol în domeniul securităţii şi apărării naţionale. în exercitarea funcţiilor prevăzute de lege, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale are atribuţii în domeniul administrării, constituirii şi reîntregirii stocurilor rezervă de stat, a stocurilor intangibile şi a celor de conjunctură, a executării intervenţiilor operative cu produse de strictă necesitate acordate ca ajutoare umanitare de urgenţă, interne şi externe, cu aprobarea Primului-ministru şi a Guvernului României, în domeniul pregătirii economiei naţionale, a teritoriului şi a populaţiei pentru apărare, precum şi în punerea în aplicare a actelor internaţionale la care statul român este parte pe linia controlului armamentelor, creşterii încrederii şi securităţii“, se arată pe site-ul instituţiei.

Ce legătură are această instituţie cu gazul din Marea Neagră? 

4) în vederea protejării siguranţei energetice a României, contractele bilaterale de tranzacţionare a cantităţilor de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege, vor fi notificate spre avizare Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (5) Pentru contractele menţionate la alin (4) Statul Român prin  Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – A.N.R.S.P.S va avea drept de preemţiune pentru achiziţionarea cantităţilor de gaze ce urmează a fi tranzacţionate, în condiţiile contractuale negociate de către cei doi operatori economici“, arată Legea Offshore.

Potrivit informaţiile neoficiale, ANRSPS a fost notificată de către OMV Petrom cu privier la contractul cu Uniper, semnarea contractului presupune că ANRSPS nu a avut nimic de comentat. Conducerea ANRSPS nu a putut fi contactată pentru detalii suplimentare. ZF a trimis o solicitare către ANRSPS în 18 decembrie pentru a cere informaţii cu privier la exercitarea dreptului de preemptiune, dar nu a primit niciun răspuns.

De cine este condusă ANRSPS?

La vârful acestei structuri este Georgian Pop. Potrivit datelor din CV-ul său public, în perioada 2012-2016 el a fost preşedintele comisiei comune permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. La începutul anului 2022, el a preluat funcţie de preşedinte al ANRSPS. La începuturile carierei sale a fost cercetător în cadrul Academiei România, apoi asistent universitar la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir şi apoi asistent universitar SNSPA. Este membru PSD. Potrivit informaţiilor G4Media.ro, Georgian Pop a fost fondator al companiei Investica General SRL din Bacău alături de Gabriel Vlase, fostul său coleg de partid care ulterior avea să ajungă şef al SIE. Este absolvent al Facultăţii de Sociologie, Universitatea Bucureşti, unde în 2009 a devenit doctor. A urmat cursurile Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ – Colegiul Naţional de Informaţii. Georgian Pop nu a putut fi contactat până la finalul ediţiei.

Exit mobile version