- Antony Blinken ajunge în China, pentru a doua vizită oficială în mai puțin de un an.
- Senatul american tocmai a aprobat pachetul de ajutor care vizează și interzicerea platformei TikTok, susținută de chinezi.
- Secretarul de stat american va discuta cu liderii chinezi despre sprijinul oferit Rusiei și despre supraîncălzirea economiei din China, potrivit Bloomberg.
Antony Blinken ajunge astăzi în China, iar timing-ul este unul dificil. Senatul american tocmai a aprobat pachetul de ajutor care vizează și China. SUA este pregătită să vireze 8 mld.$ pentru a contracara presiunea Chinei asupra Taiwanului. Mai mult, SUA lansa recent raportul anual pentru drepturile omului, în care acuză China de genocid și crime împotriva umanității.
Secretarul de stat american pare că are o misiune dificilă, în contextul în care amenințarea sancțiunilor americane se apropie. La început de aprilie, un alt înalt oficial american efectua o vizită în China: Janet Yellen.
Pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie, stabilitatea legăturilor dintre cele două state sunt puse la încercare. Săptămâna trecută, Joe Biden îi acuza de xenofobie pe liderii de la Beijing și anunța taxe mai pentru produsele din China.
Răspunsul Beijing-ului se limitează la perpectiva de a răspunde cu aceeași monedă în privința taxelor. Prioritatea lui Xi Jingping este, în acest moment, revitalizarea economiei și readucerea investitorilor străini.
Ce teme abordează Blinken în China?
Secretarul de stat american va încerca să-i convingă pe oficialii chinezi să oprească schimburile cu Rusia, care au subminat sancțiunile occidentale. Pe agendă are și chestiunea legată de Taiwan, dar și exportul de chimicale folosite pentru producția de fentanyl, pe care China nu l-a blocat.
Totuși, oficialii americani nu se vor întoarce din China cu prea multe chestiuni concrete rezolvate, scrie Bloomberg. Deși există semne de stabilizare a relațiilor dintre cele două state, există în continuare dispute importante. Comerț, tehnologie, drepturile omului, Ucraina, Coreea de Nord și Orientul Mijlociu, printre ele.
Delegația care îl însoțește pe Blinken subliniază multitudinea de teme care trebuie discutate săptămâna asta, în Shanghai și Beijing.
Din echipa lui Blinken fac parte Daniel Kritenbrink, secretar de stat asistent, pentru Asia de Est și Pacific; Sarah Beran, director al Consiliului de Securitate pentru China și Taiwan; Elizabeth Allen, sub-secretar pentru diplomație și relații internaționale; Todd Robinson, secretar de stat asistent pentru narcotice și aplicarea legii; sau Nathan Fick, ambasador pentru cibernetică și politică digitală.