Guvernul Ciolacu 2 elimină facilitățile fiscale din IT. Edward Crețescu, președintele ANIS: Modificările fiscale vor determina o creștere semnificativă a costurilor pentru companii, estimată la 11-12% în 2025, ceea ce ar putea conduce la disponibilizări și chiar la plecarea unor companii multinaționale din România

Rămâne cum au stabilit. Guvernul Ciolacu 2 elimină facilitățile fiscale din IT. Noile măsuri lovesc în stabilitatea unui sector strategic și creează o criză de încredere în rândul investitorilor, transite ANIS.
Tensiunea e, de fapt, devansarea calendarului cu ianuarie 2025, în loc de 2028, cum a fost prevăzut inițial.
Măsura afectează grav planificarea strategică și încrederea investitorilor, reduce competitivitatea industriei pe piața globală, prin creșterea costului cu forța de muncă, precum și diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023.


Pe scurt: astfel de măsuri riscă să izoleze România pe scena globală a tehnologiei prin descurajarea investițiilor și intențiilor companiilor pentru piața din România, și să compromită eforturile de a transforma economia într-una digitală și competitivă. Și riscă să submineze progresul economic al României și să afecteze profund climatul de afaceri, spune ANIS.

Ce spune Edward Crețescu, președintele ANIS?

Cât riscă să piardă industria în 2025?

,,Ordonanța aceasta reprezintă o surpriză extrem de neplăcută pentru noi. În ultimii trei ani, am discutat intens acest subiect cu toți miniștrii și ministerele implicate, încercând să găsim o soluție care să fie convenabilă pentru toate părțile implicate. Așa cum ați observat, inițial am decis ca în 2028 această facilitate să fie eliminată treptat.

Un aspect esențial pentru noi este predictibilitatea. Companiile au nevoie de timp pentru a-și ajusta proiectele și bugetele, iar acest lucru se poate realiza doar cu o perioadă de adaptare. Conform unui studiu realizat în 2024, ne așteptăm ca, în cazul în care vor fi implementate compensări fiscale pentru angajați, costurile pentru companii să crească cu aproximativ 11-12% în 2025.

Acesta este un cost semnificativ pe care companiile vor trebui să-l suporte, iar consecințele ar putea include disponibilizări și, în cazuri extreme, plecarea unor companii multinaționale din România. Nu dorim acest lucru și încercăm să identificăm soluții alternative prin care să lucrăm împreună cu statul român și ministerele de resort pentru a menține aceste companii în România și pentru a le ajuta să rămână competitive, în special pe piața locală. Majoritatea competitorilor noștri sunt actori naționali și ne străduim să păstrăm avantajul nostru competitiv, inclusiv la nivel de preț.

Însă, odată cu noua ordonanță, un avantaj major pe care îl aveam, respectiv costurile competitive, va fi semnificativ diminuat.”

Facilitățile fiscale din IT se elimină din ianuarie 2025

Eliminarea facilităților fiscale pentru IT, prevăzută inițial pentru 2028, este devansată intempestiv, cu aplicabilitate din ianuarie 2025. Măsura destabilizează sectorul IT, afectează planificarea strategică și încrederea investitorilor, mărește costurile cu forța de muncă și reduce locurile de muncă. ANIS avertizează că aceste decizii riscă să izoleze România pe piața globală a tehnologiei și să afecteze transformarea digitală a economiei.

“Din nou, Guvernul ignoră legislația în materie de predictibilitate fiscală și orice dialog cu mediul de afaceri și antreprenorii care țin economia națională în picioare, creează locuri de muncă și plătesc impozite. Eliminarea facilității în acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de muncă, retragerea unor companii internaționale sau redirecționarea investițiilor către alte țări, dar și destabilizarea economiei în ansamblu, într-un moment critic pentru digitalizare și retehnologizare, strict necesare pentru a menține competitivitatea companiilor romȃnești”, o spune Edward Crețescu, președintele ANIS.

Modificările fiscale bruște amenință progresul economic și climatul de afaceri

Sectorul IT a demonstrat un rol esențial în reziliența economiei naționale, inclusiv în perioade de criză. În ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro. Contribuția directă sectorului la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect și indus cu peste 14% la PIB. De asemenea, efectul de antrenare pe piața forței de muncă este de circa 15% din numărul total de salariați din economie.

Exit mobile version