- Guvernul Albaniei interzice TikTok pentru un an după un incident violent între minori.
- Edi Rama acuză TikTok și alte platforme de influențarea negativă a societății.
- Trump susține păstrarea TikTok în SUA pentru o perioadă scurtă datorită succesului platformei.
Guvernul Albaniei interzice TikTok pentru cel puțin un an, scrie Bloomberg. Potrivit portalului de știri Albanian Daily News, Rama spune că va dura între șase și opt săptămâni, din ianuarie, pentru a închide complet aplicația. „TikTok nu va exista în Republica Albania,” anunță Edi Rama, prim-ministrul Albaniei.
Măsura lui Rama de a restricționa rețelele sociale vine după uciderea unui băiat de 14 ani de către un coleg de școală luna trecută, un incident care a declanșat proteste în întreaga țară balcanică. Atacatorul suspect a distribuit imagini cu rănile sale pe Snapchat după incident, precum și fotografii cu el cu un cuțit în zilele precedente atacului.
Decizia Guvernului albanez vine după ce un elev în vârstă de 14 ani a fost înjunghiat mortal în noiembrie de către un coleg de şcoală. Presa din Albania anunță că incidentul a avut loc în urma unor discuţii între cei doi băieţi pe reţelele de socializare. De asemenea, pe TikTok au apărut videoclipuri cu minori care susţineau crima.
„Problema astăzi nu sunt copiii noştri, problema astăzi suntem noi, problema astăzi este societatea noastră, problema astăzi este TikTok şi toţi ceilalţi care ne iau copiii ostatici“, menționează Rama.
Platforma aflată în proprietatea grupului chinez ByteDance, nu a răspuns solicitării de a face public niște declarații cu privire la acest subiect.
Trump susține menținerea TikTok în SUA
Donald Trump declară că susține menținerea TikTok în SUA pentru o perioadă scurtă, datorită succesului campaniei sale pe platformă, cu miliarde de vizualizări. Senatul a adoptat o lege care cere companiei-mamă chineze ByteDance să renunțe la TikTok, din motive de securitate națională. Dacă legea nu este anulată de Curtea Supremă, aplicația ar putea fi interzisă în SUA pe 19 ianuarie, cu o zi înainte ca Trump să preia funcția.
TikTok afirmă că Departamentul de Justiție a interpretat greșit legăturile aplicației cu China. Argumentul este că motorul său de recomandare a conținutului și datele utilizatorilor sunt stocate în Statele Unite pe servere cloud operate de Oracle Corp, iar deciziile de moderare a conținutului care afectează utilizatorii americani sunt luate tot în Statele Unite.