Piesa de rezistenţă a PNRR sunt reformele, o serie de transformări esenţiale, de la rădăcină, care au fost mereu amânate şi decare politicienilor mereu le-a fost teamă, arată planul, care a fost făcut public miercuri de către autorităţi. Alocarea totală a planului este de 29,2 miliarde de euro.
În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant şi aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi pentru un total de 29,2 miliarde euro.
Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plăţile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie făcute până în decembrie 2026.
PNRR se referă la un pachet de investiţii publice şi reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Ţară 2019-2020 . Aceste reforme şi proiecte de investiţii publice trebuie puse în aplicare până în 2026.
PNRR are la bază 6 piloni principali: Tranziţia spre o economie verde; Transformarea digitală; Creşterea economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă; Coeziunea socială şi teritorială; Sănătate şi rezilienţă instituţională; Copii, tineri, educaţie şi competenţe.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a demarat, în luna ianuarie, un proces de întâlniri şi consultări tehnice interministeriale şi de consultări publice pentru actualizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în scopul punerii acestuia în acord cu Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. La cele 13 dezbateri publice organizate de MIPE s-au înscris peste 3.900 de persoane, iar 78% dintre acestea s-au înscris la cel puţin două evenimente.
De asemenea, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus la dispoziţia ministerelor, instituţiilor, organizaţiilor şi persoanelor fizice interesate o Fişă de Reforme şi Investiţii, prin intermediul căreia acestea au putut trimite propuneri pentru actualizarea Planului Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) într-o formă standardizată şi simplificată. Detalii, aici
În total au fost primite 1700 propuneri, din care 1470 ca urmare a consultării publice. Fiecare dintre acestea au fost analizate şi, în măsura în care se încadrau în obiectivele vizate de PNRR, au fost integrate în documentul final.