- Elevii finlandezi fac educație financiară prin simulare.
- Înainte de simulare, elevii fac 10 lecții de educație financiară.
- Elevii finlandezi simulează economia de piață la școală.
- Lângă Helsinki, elevii învață cum să gestioneze un hotel.
Finlandezii construiesc un mini-oraș în care copiii se prefac că sunt oameni mari, ca să învețe cum stă treaba cu banii. Orășelul copiilor e, de fapt, un depozit amenajat la periferia capitalei Helsinki, unde cei mici merg și se prefac că lucrează ca barista, prezentatori TV sau că au propriile afaceri, scrie Financial Times.
Cum funcționează?
Copiii sunt plătiți pentru job-urile pe care le fac și pot cheltui banii la alți mici afaceriști din oraș. Scopul este să învețe cum să își gestioneze banii, pentru că organizatorii le pregătesc și cheltuieli neprevăzute, ca să le facă treaba mai grea. Înainte să ajungă în orășelul care simulează viața celor mari, cei mici fac 10 lecții de educație financiară, ca să învețe cum funcționează afacerile, economia de piață și societatea. Tot aici învață și ce au de făcut ca să aplice la un job.
Nu e prima dată când finlandezii își învață copiii cum să gestioneze o afacere
Nu e prima dată când finlandezii își învață copiii cum să gestioneze o afacere. O școală de lângă Helsinki a transformat o fostă fabrică într-un hotel fals. Aici, elevii de liceu vin să învețe cum trebuie gestionat un hotel și ce ai de făcut în situații speciale, ca să nu îți scadă profitul.
„Este foarte important pentru prevenirea marginalizării ca fiecare copil și tânăr din Finlanda să aibă posibilitatea de a învăța și de a exersa aceste competențe, fie că este vorba de competențe financiare, de viața profesională, de antreprenoriat sau de a face parte din societate”, a declarat Kaisa Koistinen, director la Junior Achievement Finland, o organizație educațională non-profit care administrează Yrityskylä.
Ea a adăugat că „învățarea prin practică” sau prin gamificare este vitală în plus față de lecțiile mai teoretice.
România rămâne la coada topului european cu privire la educaţia financiară
România se află în continuare la coada clasamentului în ceea ce privește educația financiară, conform unui raport al Uniunii Europene, realizat prin Eurobarometru. Doar 13% dintre români răspund corect la 4 sau 5 întrebări din cele 5 folosite pentru a evalua nivelul de educație financiară. 57% dintre respondenți au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări, iar 30% nu au răspuns corect nici măcar la o întrebare.
Olanda în fruntea clasamentului
În contrast, Olanda ocupă locul întâi, cu 43% dintre respondenți care răspund corect la 4 sau 5 întrebări. Alți 39% răspund corect la 2 sau 3 întrebări, iar doar 18% răspund corect la o singură întrebare sau nu răspund corect la niciuna.
Nivelul de educație financiară în UE
În ansamblu, 18% dintre cetățenii Uniunii Europene au un nivel ridicat de educație financiară, 64% un nivel mediu, iar 18% au un nivel scăzut de educație financiară.